Workshops

korte les programma’s met een specifiek onderwerp of techniek tijdens een weekend of week voor beginners en gevorderden

Ateliers Westerdok biedt korte workshops aan, de één duurt 2 á 3 dagen, sommige zijn in een weekend. Het komt ook voor de een workshop over twee weken wordt verspreid.

De workshops vinden overwegend plaats in de ateliers op het westerdok. Daarentegen vinden er ook meerder op lokatie.

De workshops zijn voor iedereen toegankelijk, en de opbouw is dusdanig dat zowel beginnners als bevorderen beeldend worden uitgedaagd

Materiaal
Per workshop verschilt het materiaal gebruik en kan tijdens de reservering meer informatie over de mee te nemen materialen worden gevonden.

Aanmelden verplicht

Vanwege de Corona maatregelen is Ateliers Westerdok ingericht met vaste werkplekken en looproutes om de 1,5 afstandsregel te waarborgen.
Met deze Corona-vrije inrichting zijn er in het Atelier aan de kade 14 werkplekken gerealiseerd en in het Atelier aan het zijstraatje 11 werkplekken. Iedere werkplek heeft een eigen ezel, tafel en stoel. Iedereen dient zich van te voren per les aan te melden. Voor meer informatie naar onze maatregelen omtrent Corona, klik hier.

Overzicht van alle workshops. Druk op de knop Cursussen om alle begin data te zien.

Aquarel

Heb je de wens om eens de techniek van aquarel uit te proberen, maar heb je dat steeds vooruitgeschoven? Of wil je juist een studie in aquarel verder uitwerken? Neem dan eens de tijd voor een korte periode om uit te proberen of deze materie je bevalt of om deze verder te onderzoeken. Tijdens deze workshop introduceert je docent de technische aspecten van het materiaal. Hoe kun je de verf gebruiken? Welke werkwijzen komen eraan te pas? Welke dragers kun je kiezen? Welke kleuren pas je toe?
Naast de technische uitleg krijg je diverse gerichte lesopdrachten.  Veelal werk je vanuit de klassieke benadering naar aanleiding van een stilleven. Maar ook het ruime uitzicht over het Westerdok, de boten en architectuur, de luchten en de reflecties van het water maken deze plek tot iets bijzonders om te schilderen.

Stoomcursus van een week

Neem deze zomer tijd voor je creatieve ontwikkeling en ervaar het beste van Ateliers Westerdok in vijf dagen.  Hoe krijg je de juiste verhoudingen of een vorm op je papier? Hoe werk je met licht en schaduw in een tekening? Wat is er mogelijk met kleur in een schilderij? Of hoe kun je een ruimte in perspectief suggereren? In deze week leer je hier meer over en maak je kennis met teken- en schildermaterialen als houtskool, potlood, acrylverf en Oost-Indische inkt. 

Het programma is een selectie uit ons curriculum. In deze weekcursus leer je verschillende teken- en schildertechnieken. Je krijgt les van oprichter Sanne Verdult die volgens een doordacht lesprogramma beeldaspecten aan de orde stelt als vorm, compositie, kleur en ruimte. Elke dag staat een ander beeldaspect centraal. In deze week wordt je handvaten aangereikt om op een vlotte manier aan de slag te gaan. Zo krijg je methodieken aangereikt van meten en verhouden, leer je de basics van het kleuren mengen met acrylverf, zet je interessante composities op, schets je naar stillevens, studeer je op het weergeven van perspectief etc. etc.

In deze intensieve week neem je eens goed de tijd voor jezelf. Het is een perfecte mini-vakantie om lekker de tijd te nemen voor je kunstzinnige ambities en te werken aan je creatieve vaardigheden.

Tegels en patronen

Deze workshop focust zich op het thema van tegels- en patroon in keramiek en grafiek. 

Je werkt met verschillende mozaïekpatroon, patroonstructuren en keramische technieken. Dit omvat traditionele keramische tegels uit het Midden-Oosten met hun typisch geometrische ontwerp, traditionele Europese en vooral Nederlandse en Portugese tegels en de meer eigentijdse benadering van tegels met reliëfs en decoratieve afdrukken.
Je hebt de mogelijkheid om te werken met eenvoudige platte tegels, mallen en prototypes, glazuren en afdrukken met self-made transfers.
Je ontwerpt je eigen mozaïekwerk met je patronen. Je maakt één of twee kleine panelen met tegels, die je kunt opgehangen in een keuken of in een tuin. Keramiek is een zeer duurzaam materiaal en zal niet veranderen met de tijd, zelfs als het wordt blootgesteld aan zwaar weer.

Gipsafgietsels van planten en bloemen

In deze workshop maak je een collages met behulp van botanische elementen welke je in gips afgiet.bDe inspiratie komt van de oude traditie van natuurdruk, de techniek om het oppervlak van een natuurlijk object te gebruiken om een afdruk te maken. Vroegere plantkundigen gebruikten natuurafdrukken om de verzamelde planten vast te leggen en informatie te delen over nieuwe ontdekkingen op verafgelegen plaatsen.
Je maakt gipsafgietsels van planten en bloemen met al hun texturen, patronen en delicatesse. De samenstelling kan zo eenvoudig zijn als een enkele stengel of zo complex als een veld met wilde bloemen, bladeren en grassen.
De gipstegels kunnen worden geschilderd met aquarelverf. De resultaten van gips zijn nog steeds kwetsbaar en kunnen worden gebruikt als kunstwerk in huis.
Je werkt ook met klei en keramische glazuren. De tegels van klei worden biscuit gebakken, zodat je ze kunt glazuren met kleur. Na het glazuren worden ze weer gestookt om zo hard zijn als steen te eindigen, zodat je kunt ze gebruiken in je eigen keuken of badkamer.
Aan het einde van de workshop krijg je eenvoudige tegels en kleipanelen die een vluchtig moment van glorie behouden lang nadat de planten zijn vervaagd en dood zijn gegaan.

Buitentekenen en –schilderen in Nieuw en Meer

Nieuw en Meer is een van de grootste studiocomplexen van Amsterdam. Het uitgestrekte terrein van 3,7 ha is gelegen aan de rand van Amsterdam in een dynamische omgeving tussen de Zuidas District en Schiphol. Met ongeveer 100 studio’s draagt deze kunst en business park aanzienlijk bij aan de creatieve stedelijke landschap van Amsterdam. Op hetzelfde moment is er veel aandacht voor de ecologische waarden van het gebied.
In een van de 100 ateliers heeft kunstdocent Paul Nassenstein zijn atelier. In deze omgeving ga je een heel weekend intensief tekenen en/of schilderen. Door onbekommerd en intensief te kijken, ervaar je hoe je het landschap, het water met boten, de creatieve spot zelf kunt schilderen. Je wordt begeleid in het vinden van een persoonlijke weergave van de realiteit.
Deze hoeft niet altijd zo te zijn als je in eerste instantie zou denken. Wat is de invloed van het licht op het water, hoe vertaal je een structuur in verf of hoe ga je om met compositie of de grote verdeling van vlakken en richtingen in het landschap? Welke groenen zie je en maak je voor dichtbij en in de verte?
Je ontdekt nieuwe mogelijkheden om het landschap te benaderen en te schilderen. Er is ruimte voor een persoonlijke keuze wat betreft materiaal en onderwerpen. Voorbeeldmateriaal van diverse (moderne) kunstenaars is aanwezig om je blikveld te verbreden. Bij slecht weer hebben we genoeg uitwijkmogelijkheden, zoals onder het atelier van kunstdocent Paul Nassenstein.

Illustratie

Politiek, kunst, kinderboeken, kookrubrieken, reclames; overal kom je illustraties tegen. Maar ook pictogrammen van gelaatsuitdrukkingen (denk aan de icoontjes op je telefoon of op internet) zijn illustraties. Deze workshop zoomt in op verschillende aspecten die komen kijken bij het maken van illustraties.
Een illustratie heeft een ander doel dan een zelfstandig, autonoom kunstwerk. Meestal is een illustratie gekoppeld aan een geschreven tekst en dient de illustratie om de inhoud van de tekst te versterken of te relativeren. Een illustratie kan een tekening zijn, maar ook een collage of een gemanipuleerde foto.
In deze workshop ga je op zoek naar mogelijkheden om op diverse manieren verschillende onderwerpen te verbeelden. Hoe kun je b.v. de complexiteit van het nieuws van alledag weergeven in een afbeelding die je aan het denken zet of doet lachen? Hoe combineer je tekst en beeld? Hoe verbeeld je je idee zo effectief mogelijk? Een illustratie kan een zware boodschap verlichten of een saai verhaal oplichten en een complex probleem verhelderen.
Met afwisselende teken en schildermaterialen, collage, of optioneel de laptop, onderzoek je manieren en middelen om tot ideeën te komen en jezelf te verrassen.
Je werkproces wordt ondersteund met voorbeelden uit de praktijk van toen en nu. Uiteindelijk werk je naar een eindwerk toe. Onder persoonlijke begeleiding leer je je eigen ideeën vorm te geven. Dit kan resulteren in illustraties bij een zelf verzonnen verhaal, tekeningen/schilderingen bij een receptenboek of b.v. een serie cartoons of karikaturen.

Wildgroei

Je begint met het maken van een heel klein tekeningetje. Van hieruit laat je het werk ‘groeien’ tot het meer dan levensgroot is. Je reageert op wat er al getekend is en met nieuwe stappen bouw je het werk verder uit. Je kan papier toevoegen, weghalen, elementen uit je tekening verbinden met iets nieuws, weer weggummen of overschilderen/ tekenen, en nieuw beeldmateriaal toevoegen.

Introductie olieverf

Tijdens deze workshop leer je alles wat je moet weten over het opbouwen van een goed olieverfschilderij. Je neemt de basis door van wat olieverf is en de regels die je moet volgen. Vervolgens oefen je deze regels door een stilleven te schilderen. Je werkt met een Zorn Palet: dat is een palet met beperking van kleuren:Cadmium Rood light, Gele oker, Ivory Black en Titanium wit.
De schilder Anders Zorn wist daar mooie groenen en blauwen mee te maken door voorzichtig zijn kleuren te mengen.

Aan het einde van de workshop heb je geleerd:
hoe olie werkt
hoe je een imprimatura maakt
hoe je werkt met een beperkt Zorn kleurenpalet
hoe je een alla prima schilderij maakt met onderwerpen uit het leven. 

Je wordt begeleid door klassiek geschoolde instructeur Lydia Szubert die je  persoonlijke begeleiding en aandacht geeft die nodig is om je voortgang te zien.

Water schilderen

Tijdens deze workshop ga je in op de kenmerken van bewegend water (zee) en stilstaand water (meren en kanalen). Bij water draait het allemaal om het vinden van de juiste tonen en vormen, niet alleen om de blauwe kleuren.
Je leert eerst de grote vormen van tonen en vormen te vinden en vervolgens op te bouwen naar de details, wat een overtuigender waterscène zal creëren.

In de ochtend volg je de stappen om eenmini-zeeschilderij te maken en leer je de basisregels voor het schilderen van de zee. In de namiddag maak je een schilderij van een mini meer en leer je de regels om een meer op overtuigende wijze te schilderen. Je werkt met acrylverf.

Je wordt begeleid door de klassiek geschoolde instructeur Lydia Szubert, die je persoonlijke begeleiding en aandacht geeft die nodig is om je vooruitgang te zien.

Ateliers westerdok, tekencursus , schildercursus, modeltekenen in Amsterdam

Stoomcursus in de avonden

In deze korte stoomcursus, leer je in een zeer korte periode diverse teken- en schildertechnieken. De lessen zijn een greep uit ons lesprogramma uit ons basisjaar. Met deze workshop wordt je handvaten aangereikt om op een vlotte manier aan de slag te gaan. Zo krijg je methodieken aangereikt van meten en verhouden, leer je de basics van het kleuren mengen met acrylverf, zet je interessante composities op, schets je naar stillevens, studeer je op het weergeven van perspectief etc. etc.

De serie van 8 lessen worden gedurende twee weken op een doordeweekse avond gegeven. Uiteraard kun je je ook 1 week van 4 avonden opgeven.

Lucht schilderen

Tijdens deze workshop behandel je de kenmerken van luchten. Je leert hoe atmosferisch licht verandert en welke technieken je nodig hebt om eenovertuigende lucht te schilderen. Je bestudeert soorten wolken en luchten en leert hoe je ze kunt schilderen.
In de ochtend schilder je een helderblauwe luchtscène met wolken en in de middag schilder je een zachte avondlucht met zachte transparante wolken. In deze workshop werk je met acrylverf. De les is geschikt voor beginners.

Je wordt begeleid door de klassiek geschoolde instructeur Lydia Szubert, die je persoonlijke begeleiding en aandacht geeft die nodig is om je vooruitgang te zien.