Workshops

korte les programma’s met een specifiek onderwerp of techniek voor beginners en gevorderden

Ateliers Westerdok biedt naast de halfjaar-programma’s ook korte workshops aan. De korte serie lessen zijn alleen als volledige serie te boeken tot en met 8 Februari. Aan de hand van het aantal aanmeldingen wordt bepaald of de workshop wordt bevestigd. Alleen indien er na de start van de workshop nog vrije plekken over zijn, kunnen eventueel losse lessen worden geboekt.

Materiaal
Je dient zelf  je materialen te verzorgen. Bij de workshop omschrijving vindt je meer informatie over de specifieke benodigde materialen.

Online lessen
De lessen worden online gegeven. Na boeking van  voldoende aanmeldingen voor de lessen, wordt de Zoom-link naar de ingeschreven deelnemers verstuurd.

Hoe kun je meer info vinden over de korte cursussen
Klik hieronder op de blauwe letters van de korte cursus. Of scroll naar de onderkant van deze pagina met een beschrijving van alle workshops.

Korte online workshops Februari- Maart 2021

Woensdag 10 Februari t/m 17 Maart van 10.00-12.30: Korte cursus ‘Stadsgezichten in aquarel
Aantal weken: 6
Docent: Tatyana Yassievich
Niveau: (half-) gevorderden
Prijs: 200 euro

Woensdag 10 Februari t/m 17 Maart van 19.30-22.00: Short course drawing and painting texture: ’Under the skin’ (main language English)
Number of weeks: 6
Art teacher: Cathelijn van Goor
Level: basic
Price: 200 euro

Donderdag 11 Februari t/m 18 Maart van 19.30-22.00: Korte cursus Schetsboek: ‘Hoe ontwikkel je een idee’
Aantal weken: 6
Docent: Sarah Barkmeijer
Niveau: (half-) gevorderden
Prijs: 200 euro

Zaterdag 13 Februari t/m 20 Maart van 10.00-12.30: Korte cursus Portret tekenen
Aantal weken: 6
Docent: Tatyana Yassievich
Niveau: basis + (half-) gevorderden
Prijs: 200 euro + 5 euro per les bijdrage modellenpot ter plekke afrekenen

Zaterdag 13 Februari t/m 20 Maart van 10.00-12.30: Korte cursus schilderen: ‘Een keur aan kleur’
Aantal weken: 6
Docent: Willem Moeselaar en Cathelijn van Goor
Niveau: basis + (half-) gevorderden
Prijs: 200 euro

Zaterdag 13 Februari t/m 20 Maart van 13.30-16.00: Korte cursus Tekenen
Aantal weken: 6
Docent: Cathelijn van Goor
Niveau: (half-) gevorderden
Prijs: 200 euro

Zaterdag 13 Februari t/m 20 Maart van 13.30-16.00: Korte cursus Paper-Art
Aantal weken: 6
Docent: Sarah Barkmeijer
Niveau: basis
Prijs: 200 euro

Zondag 14 Februari t/m 14 Maart van 10.00-12.30: Korte schildercursus Mix van Technieken
Aantal weken: 4
Data: 14/02, 21/02, 07/03 en 14/03/2021
Docent: Willem Moeselaar
Niveau: basis + (half-) gevorderden
Prijs: 140 euro

Maandag 15 Februari t/m 22 Maart van 19.30-22.00: Korte cursus composities schilderen: ‘Plaats bepalen’
Aantal weken: 6
Docent: Paul Nassenstein
Niveau: basis
Prijs: 200 euro

Maandag 15 Februari t/m 22 Maart van 19.30-22.00: Korte cursus Model tekenen
Aantal weken: 6
Docent: Tatyana Yassievich
Niveau: basis + (half-) gevorderden
Prijs: 200 euro + 5 euro per les bijdrage modellenpot ter plekke afrekenen

Dinsdag 16 Februari t/m 23 Maart van 19.30-22.00: Korte cursus proporties, verhouding, toon: ‘Tekenen als een Beeldhouwer
Aantal weken: 6
Docent: Cathelijn van Goor
Niveau: basis
Prijs: 200 euro

Zondag 21 en 28 Februari van 11.00-17.00: Masterclass Juul Kraijer
Aantal weken: 21
Docent: Juul Kraijer
Niveau: basis + (half-) gevorderden
Prijs: 250 euro + 40 euro bijdrage modellenpot

Zondag 28 Februari en 7 Maart van 11.00-16.30: Masterclass Rosemin Hendriks
Aantal weken: 2
Niveau: basis + (half-) gevorderden
Prijs: 220 euro

Hieronder is het overzicht van alle workshops. Klik op de (groene) knop Cursussen om alle begin data te zien. In het schema overzicht tref je specifieke info en klik je op de knop reserveer om te boeken.

Korte cursus ‘Stadsgezichten in aquarel

Woensdag 10 Februari t/m 17 Maart van 10.00-12.30

Heb je de wens om eens de techniek van aquarel uit te proberen, maar heb je dat steeds vooruitgeschoven? Of wil je juist een studie in aquarel verder uitwerken? Neem dan eens de tijd voor een korte periode om uit te proberen of deze materie je bevalt of om deze verder te onderzoeken. Tijdens deze workshop introduceert je docent de technische aspecten van het materiaal. Hoe kun je de verf gebruiken? Welke werkwijzen komen eraan te pas? Welke dragers kun je kiezen? Welke kleuren pas je toe? 
Naast de technische uitleg krijg je diverse gerichte lesopdrachten.
Veelal werk je vanuit de klassieke benadering naar aanleiding van een stilleven. Je gebruikt foto’s of digitaal materiaal wat je toegestuurd krijgt als inspiratiebron.

Short course drawing and painting texture: ’Under the skin’ (main language English)

Wednesday February 10th to March 17th from 19.30-22.00

How do you express the texture of fabric or other materials? That is what we’ll be dealing with in this section. The scaly skin of a fish, for example, will need to be treated differently than the bark of a tree trunk or a bird’s feathers. Using pencil and acrylic paint you’ll investigate how to express a suggestion of various different surfaces. The focus here is:- texture. 

Korte cursus Schetsboek: ‘Hoe ontwikkel je een idee’

Donderdag 11 Februari t/m 18 Maart van 19.30-22.00

Wat kan een uitgangspunt zijn voor het maken van een beeldend werk?
Een opdracht, vormstudie of experiment kan aanzet geven tot het maken van een werk. In dit blok maak je kennis met ideeontwikkeling voor het maken van een beeldend werk.
Door experiment en onderzoek, verzamelen en schetsen kom je erachter wat je boeit en hoe je je ideeën verder kunt ontwikkelen. Je krijgt inzicht in de achterliggende concepten van kunstenaars, waardoor de persoonlijke benadering in je eigen werk zich verdiept. Hoe komt bijvoorbeeld Yves Klein tot de keuze om alleen maar met ultramarijn pigment te gaan werken?
Tijdens de lessen ga je aan de slag met een bronnenboek, waarin je jouw keuzes verzamelt en vast legt. Dit kan beeldmateriaal zijn, maar ook een tekst, een stuk muziek of een gebeurtenis. Het bronnenboek kan je in de verdere cursus en daarna gebruiken bij het maken van eigen werk.

Korte cursus Portret tekenen

Zaterdag 13 Februari t/m 20 Maart van 10.00-12.30

In deze lessen maak je kennis met het weergeven van een portret op plat vlak. In de lessen werk je aan het verbeelden van het gezicht. Basisbeginselen als proportie, verhouding, verkorting, lijnvoering en toon komen aan bod in diverse studies. Er wordt gewerkt naar digitale voorbeelden die worden verstuurd, zowel in teken- als schildermateriaal. Ook worden er studies van het eigen gelaat gemaakt en detailstudies van ogen, neus, mond.

Korte cursus schilderen: 'Een keur aan kleur'

Zaterdag 13 Februari t/m 20 Maart van 10.00-12.30

In deze module leer je veel over kleur. Je leert de basistechnieken van het mengen van kleuren en wat het effect is van de omgeving op kleur. In verschillende opdrachten ontdek je waar een kleur uit bestaat. Je mengt niet alleen koele en warme kleuren, maar onderzoekt ook kleurcontrast en kleurtoon. Je maakt kleurkaarten en schildert een stilleven met acrylverf in kleur. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: kleuren mengen.

Korte cursus Tekenen

Zaterdag 13 Februari t/m 20 Maart van 13.30-16.00

In deze korte cursus onderzoek je op een speelse manier de mogelijkheden binnen het medium tekenen. Je gaat op onderzoek uit om de grenzen van het tekenen te verkennen en zelfs te overschrijden.
Je werkt iedere les vanuit een opdracht, met diverse en uiteenlopende tekenmaterialen. Soms teken je naar waarneming, soms vanuit de verbeelding of abstractie. Aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse, maar ook klassieke tekenkunst, krijg je een breed begrip en onderbouwing van wat tekenen allemaal kan inhouden. Je probeert je eigen mogelijkheden te verbreden en grenzen te verleggen van wat je al in huis hebt. Door nieuwe dingen uit te proberen kom je steeds dichter bij je eigen kern en kracht binnen het tekenen. Ieder volgt hierin zijn eigen proces: schetsen, heel precies en gedetailleerd tekenen, tekenen vanuit losse en wilde lijnen, contrast opbouwen door een diepe gelaagdheid, tekenen met kleur of juist zwart wit, tekenen op heel groot of juist heel klein formaat, collage, een tekening vanuit vlek of vanuit lijn; dit zijn enkele voorbeelden van de diversiteit die aan bod komt binnen de lessen.
Naast techniek komt ook ideevorming, verbeelding, het creëren van een eigen uniek en interessant beeld en de betekenis daarvan en experimenteren binnen het tekenen aan bod.
Deze cursus is geschikt voor half gevorderden en gevorderden.

Korte cursus Paper-Art

Zaterdag 13 Februari t/m 20 Maart van 13.30-16.00

Vaak wordt papier gebruikt als drager voor een kunstwerk, maar in deze korte cursus speelt papier zelf de hoofdrol.
Elke les gebruik je een andere techniek, invalshoek en inspiratiebron om het materiaal ‘papier’ te benaderen. Toepassingen als reliëf, vouwen, snijden, vervormen, kaderen, compositie, 3D modelering, product design komen allemaal aan bod.
Behalve het aanbod in nieuwe technieken, wordt je geïnspireerd en begeleid bij het maken van originele eigen werkstukken van papier. Inspiratiebronnen zijn o.a Alexander Lucie Houdkova, Korzer-Robinson, Jen Stark, Geraldine Gonzalez, Mia Pearlman en Peter Gentenaar.
Na deze korte cursus kun je zelfstandig verder je onderzoek uitwerken naar papier als materiaal en krijg je handgrepen aangereikt hoe je je technieken verder kunt uitdiepen.

Korte cursus Mix van Technieken

Zondag 14 Februari t/m 14 Maart van 10.00-12.30

In deze cursus wordt je geïnspireerd en begeleid om je eigen creativiteit te ontwikkelen. Wil je naast tekenen en schilderen andere technieken uitproberen? Wil je leren je eigen ideeën te ontwikkelen bij het maken van een werk? Wil je wat nieuws uitproberen of juist verdieping zoeken in je eigen beeldende ontwikkeling? Dan is deze cursus iets voor jou. Je experimenteert met collages, teken-, schilder-, textiele, fotografische en andere materialen en je breidt je technische mogelijkheden en interesses uit.
De lessen worden begeleid door Willem Moeselaar. Hij heeft kennis van een breed scala aan beeldende technieken; druktechnieken en grafische vormgeving is zijn specialiteit. Hij zal inspiratie geven door een inleiding over een kunstenaar, een demonstratie in techniek of een beschouwing over kunstwerken te geven.
De docent bevraagt je, stimuleert je, stelt opdrachten en geeft technische ondersteuning. In deze cursus werk je op je eigen niveau en wordt je individueel begeleid. Geschikt voor beginners tot gevorderden. 

Korte cursus composities schilderen: ‘Plaats bepalen’

Maandag 15 Februari t/m 22 Maart van 19.30-22.00

Dit blok gaat over hoe en waar je vormen, voorwerpen en kleuren in je werk plaatst. Met behulp van geometrische vormen maak je studies in houtskool, verf en collage. Je stelt met zelfgekozen objecten een eigen stilleven samen op basis van de theorie van onderliggende composities. Als je je eigen opstelling en een uitsnede hebt gemaakt, kun je het stilleven gaan uitwerken met je eigen materialen. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: compositie

Korte cursus Model tekenen

Maandag 15 Februari t/m 22 Maart van 19.30-22.00

In deze lessen maak je kennis met het weergeven van een model op plat vlak. In de lessen werk je aan het verbeelden van het menselijk figuur. Basisbeginselen als proportie, verhouding, verkorting, lijnvoering en toon komen aan bod in diverse studies. Er wordt gewerkt met digitale voorbeelden die worden verstuurd, zowel in teken- als schildermateriaal. Of er worden studies gemaakt van bijvoorbeeld handen en voeten. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: verhouding van het figuur. 

Korte cursus proporties, verhouding, toon: ‘Tekenen als een Beeldhouwer

Dinsdag 16 Februari t/m 23 Maart van 19.30-22.00

Op een eenvoudige manier leer je tot de juiste vorm en maat van een object te komen. Je begint te tekenen als een beeldhouwer door eerst de grove vormen “af te hakken”. Aan de hand van meer verfijnde technieken kom je tot de juiste verhoudingen en een goede weergave van een stilleven. Ook leer je hoe je met licht en schaduw op papier een ruimtelijk object kunt suggereren. Je werkt zowel met houtskool en inkt op wit papier als met wit krijt op zwart papier. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: – meten en verhouden

Masterclass Juul Kraijer

Zondag 21 en 28 Februari van 11.00-17.00 (op alternatieve lokatie)

“Een gezicht en profiel met uit de neus een vertakkende ader, een meisjesfiguur met ruggenwervels in de vorm van vogelkopjes, een menselijk hoofd op het lichaam van een slang: Juul Kraijer (Assen, 1970) tekent wat anatomisch gezien niet mogelijk is. Haar vaak manshoge tekeningen verbeelden ‘belichaamde gemoedstoestanden’, geen reële situaties.

Kraijer laat in haar werk veel niet zien. Er is zelden sprake van perspectief, een omgeving, kleding of meubels. In plaats daarvan worden de figuren omringd door leeg papier. Bovendien trekt ze haar figuren grotendeels op uit lijnen, slechts enkele onderdelen vult ze in. Het materiaal waarmee Kraijer werkt, houtskool en pastel, versterkt de leegte in haar tekeningen: het is los en poederig en heeft een ijle en zachte uitstraling. Gummen en vegen is voor Kraijer haast net zo belangrijk. Eerdere posities van het lichaam laat ze deels zichtbaar, ze blijven als sporen op het papier achter.”

bron: https://hollandsemeesters.info/posts/show/7962

In deze Masterclass van 2 dagen wordt je door Juul geïnspireerd en begeleid om tot één of meer eigen werken te komen aan de hand van een model. Je verkent het tekenen met houtskool aan de hand van het menselijk (vrouwelijk) lichaam.
De kunstenaar introduceert haar eigen werk met het tonen van de korte documentaire ‘Hollandse Meesters’, aangevuld met beelden van recent werk. Na deze inspiratie, nodigt Juul het ongekleed model uit op het podium en geeft instructies om daarmee zelf aan de slag met houtskool. Daarbij werk je op grote tekenpapieren van 70 x 100 cm. De korte standen kunnen ook op wat kleinere vellen.

Je verkent al tekenend het materiaal en gaat aan de hand van kunsthistorische voorbeelden op onderzoek naar jouw verbeelding en eigen interpretatie van het model. Je maakt dit weekend meerdere studies. Het hele weekend is een model aanwezig. Bij het boeken van deze Masterclass wordt een extra modelbijdrage van 40 euro toegevoegd. De atelier lokatie van de Masterclass is nog niet bekend, en wordt later bekend gemaakt.

Masterclass Rosemin Hendriks

Zondag 28 Februari en 7 Maart van 11.00-16.30 (op alternatieve lokatie)

In deze Masterclass van 2 dagen wordt je door Rosemin geïnspireerd en begeleid om tot een eigen werk te komen aan de hand van een foto van jezelf of een zelf gekozen model.
Na een introductie door de kunstenaar over haar eigen werk en inspiratie en vertoning van een korte film, ga je zelf aan de slag met het maken van een fotoportret. Daarbij ben jezelf het model.  Indien je een persoon hebt meegenomen van wie je graag een tekening wilt maken, dan kun je hem/ haar fotograferen tijdens dit gedeelte van de Masterclass.
Je selecteert één van de gemaakte foto’s, waarvan een print op A-3 formaat direct wordt gebruikt voor het opzetten van een tekening in houtskool of potlood. Daarna ga je al tekenend op zoek naar jouw verbeelding van de verschillende gezichtsonderdelen, een eigen interpretatie.

Tijdens de tweede dag werk je verder aan je portret. Je kunt daarvoor als je wilt een aantal afbeeldingen meenemen van dingen die jouw (bijvoorbeeld qua vorm) aanspreken. De kenmerken daarvan kan je gedeeltelijk laten terecht komen in het portret. Eventueel kun je een aantal steunkleuren gebruiken om wat extra accenten te zetten. De atelier lokatie van de Masterclass is nog niet bekend, en wordt later bekend gemaakt.