Vervolgjaar

de teken- en schildercursus voor (half-)gevorderden

 
 
 
 
 
 
 
 
1
1

In het vervolgjaar ligt het accent op de verschillende technieken en benaderingen van beeldend werken. Je krijgt les van afwisselende docenten die elk in een module van circa 6 lessen gerichte opdrachten geven.

Het accent ligt op het verder verkennen van de opgedane ervaring in de basistechnieken. Daarbij werk je langer door aan een opdracht, zodat je meer tijd hebt om technieken te onderzoeken. Je experimenteert met teken-, en schildermaterialen en breidt je technische mogelijkheden uit.

Voorbeelden uit de hedendaagse beeldende kunst en de kunstgeschiedenis zijn een referentiekader om ideeën te vormen en inzicht te krijgen in je eigen beeldende werk.

Bij de werkbesprekingen en individuele begeleiding krijg je inspirerende feedback van je docent en medecursisten.

Dit programma kun je kiezen als vervolg op het Basisjaar, maar met basis ervaring kun je ook direct instromen.

Het vervolgjaar start twee keer per jaar; begin februari en half september. Nadat je een eerste half jaar hebt gedaan, kun je op hetzelfde tijdstip doorgaan in een tweede half jaar om de andere lessen van het basisjaar te volgen.

Cursussen worden op de site eerst alleen als volledig lespakket aangeboden. Je kunt je dan inschrijven voor het complete lesprogramma van 18 a 19 lessen per februari of half september. Daarmee heb je voorrang op de beschikbare plekken en garantie dat je voor alle lessen een plek hebt. Indien je dan een keer een les mist vindt er geen restitutie plaats.

Vanaf twee weken voor de start van het lesprogramma is het mogelijk om de dan nog beschikbare plekken als losse lessen te boeken. Je kunt dan een Prepaid pakket kopen om daarmee 10 lessen naar keuze te boeken. Ook kun je incidenteel een losse  les boeken.

Planning September 2020- Januari 2021

Vervolgjaar Dinsdag 19.30-22.00

 • Aantal weken: 18
 • Data: van 15/09/2020 tot 26/01/2021
 • Planning:
  • module Het geheim van het schilderij (Paul)
  • module Een foto is geen schilderij (Paul/ Cathelijn)
  • module Een wereld van lijnen (Cathelijn)

Onderaan deze pagina staat een overzicht met data. Hier kun je meer specifieke info over de planning vinden  door de knop ‘Info’ aan te klikken en  je aanmelden bij de knop ‘Reserveer’.

Deze cursus bevat de volgende modules

Abstractie als realiteit?
In een tweedimensionaal beeldend werk onderzoek je diverse manieren waarop je ruimte kunt uitbeelden. Je experimenteert met verschillende technieken (fotografie, collage, tekenen, schilderen, monotype, gemengde technieken) om het begrip ruimte op het platte vlak een eigen interpretatie te geven.
Uitgangspunt is de architectuur waarbij de ervaring van ruimte centraal staat. De laatste 2 weken bouw je zelf een ruimte in een maquette en maak je hiervan een interpretatie op het platte vlak. Licht/donker, schaduw, diepte, maat, overlapping, lijn en kleurperspectief, vervorming en weerspiegeling komen hierbij aan de orde.

Een wereld van lijnen
Je maakt in deze module een ontdekkingstocht vanuit het tekenen van de zichtbare realiteit naar de wereld van de verbeelding. Metamorfosen, beweging en verandering zijn hierin sleutelwoorden.
Vanuit het tekenen naar de waarneming (model, stilleven, foto) breng je associërend en onderzoekend een spannend gedachten- en lijnenspel op gang, waarin de zichtbare werkelijkheid verrassend anders tevoorschijn komt. In tekeningen met lijn en structuur creëer je diverse stofuitdrukkingen waarmee je een nieuw beeld opbouwt. Vanuit dat wat je ziet leg je nieuwe verbanden naar een wereld die je niet voor mogelijk houdt.

Een foto is geen schilderij
Hoe gebruiken kunstenaars foto’s als uitgangspunt voor hun schilderijen en waarom doen ze dat? Wat is het verschil tussen de foto en het uiteindelijke schilderij?
In deze module onderzoek je verschillende manieren om foto’s (bestaand, gemanipuleerd of zelfgemaakt) in acrylverf en kleur te interpreteren of te verwerken. Je leert kleuren te mengen en een schilderij op te bouwen in verschillende (kleur-) lagen waardoor een nieuw en eigen beeld naar aanleiding van de foto ontstaat. Ook onderzoek je hoe het verfoppervlak en de verfbehandeling (experimenteren met dikke en dunne lagen, vlekken, structuren etc.) van invloed zijn op het uiteindelijke beeld.

Het geheim van het schilderij
Een schilderij is als een kijkdoos. Je komt door laag over laag of van gedachte naar gedachte tot een beeld. De wetten van de schilderkunst zet je naar je eigen hand en je leert een schilderij op te bouwen in ondergrond, schaduw- en lichtpartijen, vormen en restvormen. Welke stappen blijven er zichtbaar in het uiteindelijke beeld? Het geheim van het schilderij toont zich niet alleen aan de oppervlakte maar zit dieper dan je denkt.
In de module olieverf raak je vertrouwd met de belangrijkste technieken van schilderen met olieverf (uiteraard ben je vrij om met acrylverf te werken).
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is olieverf een heel makkelijk en flexibel materiaal. Olieverf is eenvoudig te corrigeren, iets wat bij aquarelverf vaak niet mogelijk is. Het doel is leren schilderen vanuit de waarneming met olieverf op doek. Het wordt een oefening in het omschrijven van de fysieke wereld om je heen naar vlakken en vormen op je doek: het schilderij.

Een experiment in lijn en vlek
Je maakt in deze module een ontdekkingstocht vanuit het tekenen van de realiteit naar een experiment in kleur. Vanuit het tekenen naar de waarneming (model, stilleven, foto) breng je een onderzoek op gang, waarin je tekent en experimenteert met de vloeibare techniek van het aquarel (uiteraard ben je vrij om met acrylverf te werken). Licht en donker, schaduw, diepte, maat, overlapping, lijn en kleurperspectief, vervorming en weerspiegeling komen hierbij aan de orde.

Hoe ontwikkel je een idee?
Wat kan een uitgangspunt zijn voor het maken van een beeldend werk?
Een opdracht, vormstudie of experiment kan aanzet geven tot het maken van een werk. In dit blok maak je kennis met ideeontwikkeling voor het maken van een beeldend werk.
Door experiment en onderzoek, verzamelen en schetsen kom je erachter wat je boeit en hoe je je ideeën verder kunt ontwikkelen. Je krijgt inzicht in de achterliggende concepten van kunstenaars, waardoor de persoonlijke benadering in je eigen werk zich verdiept. Hoe komt bijvoorbeeld Yves Klein tot de keuze om alleen maar met ultramarijn pigment te gaan werken?
Tijdens de lessen ga je aan de slag met een bronnenboek, waarin je jouw keuzes verzamelt en vast legt. Dit kan beeldmateriaal zijn, maar ook een tekst, een stuk muziek of een gebeurtenis. Het bronnenboek kan je in de verdere cursus en daarna gebruiken bij het maken van eigen werk.

Uitleg schema hieronder

In het onderstaande schema zie je twee knopen:

 • de knop Klassen geeft het overzicht van de lessen van deze week van deze cursus (dus niet van alle cursussen)
 • de knop Cursussen geeft de begindata van de verschillende klassen weer. Je kunt dan per cursus doorklikken naar Info, om de planning van die cursus te vinden.

Per overzicht heb je een info en een reserveerbutton. Als je op de knop Info klikt krijg je zeer uitgebreid alle informatie rondom die specifieke cursus (met o.a. planning/ docenten/ evt. modelboekingen etc.)

Aanmelden verplicht

Vanwege de Corona maatregelen is Ateliers Westerdok ingericht met vaste werkplekken en looproutes om de 1,5 afstandsregel te waarborgen.
Met deze Corona-vrije inrichting zijn er in het Atelier aan de kade 14 werkplekken gerealiseerd en in het Atelier aan het zijstraatje 11 werkplekken. Iedere werkplek heeft een eigen ezel, tafel en stoel.
Iedereen dient zich van te voren per les aan te melden.

Voor meer informatie naar onze maatregelen omtrent Civid-19 klik hier.

Losse deelname

35

Per Month

Proefles of losse les naar eigen keuze.
In deze prijs zijn geen materiaalkosten of modelbijdrage inbegrepen
Koop een Prepaid

Pre-paid pakket 10 lessenMost Popular

300

Per Month

 Met dit pakket kan naar eigen keuze 10 lessen naar beschikbaarheid binnen 4 maanden worden geboekt.
In deze prijs zijn geen materiaalkosten of modelbijdrage inbegrepen
Koop een Prepaid

Pre-paid pakket 10 lessen Modeltekenen- en schilderen

350

Per Month

Met het Pre-paid pakket voor 10 lessen kun je binnen 4 maanden 10 lessen naar keuze en beschikbaarheid boeken uit het aanbod van de cursussen Modeltekenen en schilderen op de maandagavond of zaterdagochtend.
Het modellengeld van 50 euro wordt bij het boeken van dit pakket apart afgerekend.
Koop een Prepaid