workshops

korte les programma’s met een specifiek onderwerp of techniek tijdens een weekend of week voor beginners en gevorderden

.

workshop Aquarel

Heb je de wens om eens de techniek van aquarel uit te proberen, maar heb je dat steeds vooruitgeschoven? Of wil je juist een studie in aquarel verder uitwerken? Neem dan eens de tijd voor een korte periode om uit te proberen of deze materie je bevalt of om deze verder te onderzoeken. Tijdens deze workshop introduceert je docent de technische aspecten van het materiaal. Hoe kun je de verf gebruiken? Welke werkwijzen komen eraan te pas? Welke dragers kun je kiezen? Welke kleuren pas je toe? 
Naast de technische uitleg krijg je diverse gerichte lesopdrachten.  Veelal werk je vanuit de klassieke benadering naar aanleiding van een stilleven. Maar ook het ruime uitzicht over het Westerdok, de boten en architectuur, de luchten en de reflecties van het water maken deze plek tot iets bijzonders om te schilderen.

PRIJS, PLANNING & AANMELDEN

workshop Illustratie

Politiek, kunst, kinderboeken, kookrubrieken, reclames; overal kom je illustraties tegen. Maar ook pictogrammen van gelaatsuitdrukkingen (denk aan de icoontjes op je telefoon of op internet) zijn illustraties. Deze workshop zoomt in op verschillende aspecten die komen kijken bij het maken van illustraties.
Een illustratie heeft een ander doel dan een zelfstandig, autonoom kunstwerk. Meestal is een illustratie gekoppeld aan een geschreven tekst en dient de illustratie om de inhoud van de tekst te versterken of te relativeren. Een illustratie kan een tekening zijn, maar ook een collage of een gemanipuleerde foto.
In deze workshop ga je op zoek naar mogelijkheden om op diverse manieren verschillende onderwerpen te verbeelden. Hoe kun je b.v. de complexiteit van het nieuws van alledag weergeven in een afbeelding die je aan het denken zet of doet lachen? Hoe combineer je tekst en beeld? Hoe verbeeld je je idee zo effectief mogelijk? Een illustratie kan een zware boodschap verlichten of een saai verhaal oplichten en een complex probleem verhelderen.
Met afwisselende teken en schildermaterialen, collage, of optioneel de laptop, onderzoek je manieren en middelen om tot ideeën te komen en jezelf te verrassen.
Je werkproces wordt ondersteund met voorbeelden uit de praktijk van toen en nu. Uiteindelijk werk je naar een eindwerk toe. Onder persoonlijke begeleiding leer je je eigen ideeën vorm te geven. Dit kan resulteren in illustraties bij een zelf verzonnen verhaal, tekeningen/schilderingen bij een receptenboek of b.v. een serie cartoons of karikaturen. 

PRIJS, PLANNING & AANMELDEN

workshop Buitentekenen en -schilderen op het Westerdok

Het ruime uitzicht over het Westerdok, de boten en architectuur, de luchten en de reflecties van het water maken deze plek tot iets bijzonders om te schilderen.

Je maakt eerst in een schetsboek studies van de omgeving, je onderzoekt verschillende standpunten en uitsneden. In de lessen oefen je de basisprincipes van perspectief met gerichte opdrachten. Je tekent of schildert buiten om de werking van atmosferisch perspectief in kleuren te onderzoeken. Alle schetsen en de studies van diverse impressies verwerk je tot een uitgewerkte tekening of schilderij.

PRIJS, PLANNING & AANMELDEN

workshop Schilderen met de drukpers

Maak je eigen serie monoprints. Al schilderend met drukinkt en een drukpers maak je een serie unieke prints.
Je experimenteert daarbij met sjablonen van papier, losse spullen, elastiek, kant, sinaasappelnetjes, veertjes etc.


 

PRIJS, PLANNING & AANMELDEN

workshop Buitentekenen en –schilderen in Nieuw en Meer

Maak je eigen serie monoprints. Al schilderend met drukinkt en een drukpers maak je een serie unieke prints.
Je experimenteert daarbij met sjablonen van papier, losse spullen, elastiek, kant, sinaasappelnetjes, veertjes etc.


 

PRIJS, PLANNING & AANMELDEN

workshop Basis stoomcursus

In deze korte stoomcursus, leer je in een zeer korte periode diverse teken- en schildertechnieken. De lessen zijn een greep uit ons lesprogramma uit ons basisjaar. Met deze workshop wordt je handvaten aangereikt om op een vlotte manier aan de slag te gaan. Zo krijg je methodieken aangereikt van meten en verhouden, leer je de basics van het kleuren mengen met acrylverf, zet je interessante composities op, schets je naar stillevens, studeer je op het weergeven van perspectief etc. etc.

De serie van 8 lessen worden gedurende twee weken op een doordeweekse avond gegeven. Uiteraard kun je je ook 1 week van 4 avonden opgeven.

PRIJS, PLANNING & AANMELDEN

workshop Wildgroei

Je begint met het maken van een heel klein tekeningetje. Van hieruit laat je het werk ‘groeien’ tot het meer dan levensgroot is. Je reageert op wat er al getekend is en met nieuwe stappen bouw je het werk verder uit. Je kan papier toevoegen, weghalen, elementen uit je tekening verbinden met iets nieuws, weer weggummen of overschilderen/ tekenen, en nieuw beeldmateriaal toevoegen. 

PRIJS, PLANNING & AANMELDEN

De hoge en lichte ruimten ateliers zijn gelegen op het Westerdok in centrum Amsterdam, tussen het IJ en de Jordaan, op 8 minuten lopen van Amsterdam Centraal.

Ateliers Westerdok

Westerdok 318
1013 BH Amsterdam
T: 020-4210151
E: info@atelierswesterdok.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief