Vervolgjaar 

de teken- en schildercursus voor (half-)gevorderden

In het vervolgjaar ligt het accent op de verschillende technieken en benaderingen van beeldend werken. Je krijgt les van afwisselende docenten die elk in een module van circa 6 lessen gerichte opdrachten geven. 

Het accent ligt op het verder verkennen van de opgedane ervaring in de basistechnieken. Daarbij werk je langer door aan een opdracht, zodat je meer tijd hebt om technieken te onderzoeken. Je experimenteert met teken-, en schildermaterialen en breidt je technische mogelijkheden uit. 

Voorbeelden uit de hedendaagse beeldende kunst en de kunstgeschiedenis zijn een referentiekader om ideeën te vormen en inzicht te krijgen in je eigen beeldende werk. 

Bij de werkbesprekingen en individuele begeleiding krijg je inspirerende feedback van je docent en medecursisten.

Het vervolgjaar start twee keer per jaar; begin februari en half september.
Nadat je een eerste half jaar hebt gedaan, kun je op hetzelfde tijdstip doorgaan in een tweede half jaar om de andere lessen van het basisjaar tevolgen. 

Dit programma kun je kiezen als vervolg op het Basisjaar, maar met basis ervaring kun je ook direct instromen.

Instromen of liever losse lessen volgen? Dat kan met de flexkaart.

Planning Februar--Juli 2020:

Planning modulen dinsdagavond: 
• module Hoe creëer je ruimte (Paul Nassenstein) 
• module Een wereld van lijnen (Cathelijn van Goor)
• module Een foto is geen schilderij (Cathelijn van Goor)

PLANNING & AANMELDEN

DEZE CURSUS BEVAT DE VOLGENDE MODULES:

Hoe creëer je ruimte?

In een tweedimensionaal beeldend werk onderzoek je diverse manieren waarop je ruimte kunt uitbeelden. Je experimenteert met verschillende technieken (fotografie, collage, tekenen, schilderen, monotype, gemengde technieken) om het begrip ruimte op het platte vlak een eigen interpretatie te geven. 

Uitgangspunt is de architectuur waarbij de ervaring van ruimte centraal staat. De laatste 2 weken bouw je zelf een ruimte in een maquette en maak je hiervan een interpretatie op het platte vlak. Licht/donker, schaduw, diepte, maat, overlapping, lijn en kleurperspectief, vervorming en weerspiegeling komen hierbij aan de orde.


schildercursus

Een wereld van lijnen

Je maakt in deze module een ontdekkingstocht vanuit het tekenen van de zichtbare realiteit naar de wereld van de verbeelding. Metamorfosen, beweging en verandering zijn hierin sleutelwoorden. 

Vanuit het tekenen naar de waarneming (model, stilleven, foto) breng je associërend en onderzoekend een spannend gedachten- en lijnenspel op gang, waarin de zichtbare werkelijkheid verrassend anders tevoorschijn komt. In tekeningen met lijn en structuur creëer je diverse stofuitdrukkingen waarmee je een nieuw beeld opbouwt. Vanuit dat wat je ziet leg je nieuwe verbanden naar een wereld die je niet voor mogelijk houdt.


tekencursus

Een foto is geen schilderij

Hoe gebruiken kunstenaars foto’s als uitgangspunt voor hun schilderijen en waarom doen ze dat? Wat is het verschil tussen de foto en het uiteindelijke schilderij? 

In deze module onderzoek je verschillende manieren om foto’s (bestaand, gemanipuleerd of zelfgemaakt) in acrylverf en kleur te interpreteren of te verwerken. Je leert kleuren te mengen en een schilderij op te bouwen in verschillende (kleur-) lagen waardoor een nieuw en eigen beeld naar aanleiding van de foto ontstaat. Ook onderzoek je hoe het verfoppervlak en de verfbehandeling (experimenteren met dikke en dunne lagen, vlekken, structuren etc.) van invloed zijn op het uiteindelijke beeld.

Het geheim van het schilderij

Een schilderij is als een kijkdoos. Je komt door laag over laag of van gedachte naar gedachte tot een beeld. De wetten van de schilderkunst zet je naar je eigen hand en je leert een schilderij op te bouwen in ondergrond, schaduw- en lichtpartijen, vormen en restvormen. Welke stappen blijven er zichtbaar in het uiteindelijke beeld? Het geheim van het schilderij toont zich niet alleen aan de oppervlakte maar zit dieper dan je denkt.


In de module olieverf raak je vertrouwd met de belangrijkste technieken van schilderen met olieverf (uiteraard ben je vrij om met acrylverf te werken). 
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is olieverf een heel makkelijk en flexibel materiaal. Olieverf is eenvoudig te corrigeren, iets wat bij aquarelverf vaak niet mogelijk is. Het doel is leren schilderen vanuit de waarneming met olieverf op doek. Het wordt een oefening in het omschrijven van de fysieke wereld om je heen naar vlakken en vormen op je doek: het schilderij. 


Een experiment in lijn en vlek

Je maakt in deze module een ontdekkingstocht vanuit het tekenen van de realiteit naar een experiment in kleur. Vanuit het tekenen naar de waarneming (model, stilleven, foto) breng je een onderzoek op gang, waarin je tekent en experimenteert met de vloeibare techniek van het aquarel (uiteraard ben je vrij om met acrylverf te werken). Licht en donker, schaduw, diepte, maat, overlapping, lijn en kleurperspectief, vervorming en weerspiegeling komen hierbij aan de orde. 


Hoe ontwikkel je een idee?     

Wat kan een uitgangspunt zijn voor het maken van een beeldend werk? 
Een opdracht, vormstudie of experiment kan aanzet geven tot het maken van een werk. In dit blok maak je kennis met ideeontwikkeling voor het maken van een beeldend werk. 


Door experiment en onderzoek, verzamelen en schetsen kom je erachter wat je boeit en hoe je je ideeën verder kunt ontwikkelen. Je krijgt inzicht in de achterliggende concepten van kunstenaars, waardoor de persoonlijke benadering in je eigen werk zich verdiept. Hoe komt bijvoorbeeld Yves Klein tot de keuze om alleen maar met ultramarijn pigment te gaan werken? 


Tijdens de lessen ga je aan de slag met een bronnenboek, waarin je jouw keuzes verzamelt en vast legt. Dit kan beeldmateriaal zijn, maar ook een tekst, een stuk muziek of een gebeurtenis. Het bronnenboek kan je in de verdere cursus en daarna gebruiken bij het maken van eigen werk.


De hoge en lichte ruimten ateliers zijn gelegen op het Westerdok in centrum Amsterdam, tussen het IJ en de Jordaan, op 8 minuten lopen van Amsterdam Centraal.

Ateliers Westerdok

Westerdok 318
1013 BH Amsterdam
T: 020-4210151
E: info@atelierswesterdok.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief