Basisjaar tekenen

de tekencursus en schildercursus voor beginners

In de basis jaarcursus komen alle basisprincipes van tekenen en schilderen aan bod. Door gerichte opdrachten onderzoek je waar een beeld eigenlijk uit bestaat. Je krijgt les van verschillende docenten die elk in een module van circa 6 lessen beeldaspecten aan de orde stellen als vorm, compositie, kleur en ruimte. Hoe krijg je bijvoorbeeld de juiste verhoudingen of een vorm op je papier? Hoe werk je met licht en schaduw in een tekening? Wat is er mogelijk met kleur in een schilderij? Of hoe kun je een ruimte in perspectief suggereren?
In deze cursus leer je hier meer over en maak je kennis met teken- en schildermaterialen als houtskool, pastelkrijt, acrylverf en Oost-Indische inkt.

Het basisjaar start twee keer per jaar; begin februari en half september.
Nadat je een eerste half jaar hebt gedaan, kun je op hetzelfde tijdstip doorgaan in een tweede half jaar om de andere lessen van het basisjaar tevolgen.

Instromen of liever losse lessen volgen? Dat kan met de flexkaart.

Planning Februar--Juli 2020:

Planning modulen maandagavond: 
• module De ruimte in (Paul Nassenstein) 
• module De mens op plat vlak (Paul Nassenstein 
• module Kruip in de huid (Willem Moeselaar)

Planning modulen dinsdagavond:
• module Tekenen als beeldhouwer (Cathelijn van Goor)
• module Een keur aan kleur (Willem Moeselaar)
• module Plaats bepalen (Paul Nassenstein)

Planning modulen zaterdagochtend:
• module Tekenen als beeldhouwer (Cathelijn van Goor)
• module Een keur aan kleur (Tatyana Yassievich)
• module Plaats bepalen (Paul Nassenstein)

Planning modules Wednessday evening (in English)
• module The variety of colour (Lydia Szubert) 
• module Determing composition (Paul Nassenstein)
• module Figure on a flat service (Lydia Szubert) 


PLANNING & AANMELDEN

DEZE CURSUS BEVAT DE VOLGENDE MODULES:

Tekenen als een beeldhouwer

Op een eenvoudige manier leer je tot de juiste vorm en maat van een object te komen. Je begint te tekenen als een beeldhouwer door eerst de grove vormen "af te hakken". Aan de hand van meer verfijnde technieken kom je tot de juiste verhoudingen en een goede weergave van een stilleven. Ook leer je hoe je met licht en schaduw op papier een ruimtelijk object kunt suggereren. Je werkt zowel met houtskool en inkt op wit papier als met wit krijt op zwart papier. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: meten en verhouden.

schildercursus

Plaats bepalen

Deze module gaat over hoe en waar je vormen, voorwerpen en kleuren in je werk plaatst. Met behulp van geometrische vormen maak je studies in houtskool, pastelkrijt en collage. Je stelt met zelfgekozen of meegenomen objecten een eigen stilleven samen op basis van de theorie van onderliggende composities. Als je je eigen opstelling en een uitsnede hebt gemaakt, kun je het stilleven in pastel gaan uitwerken. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: compositie.

tekencursus

Een keur aan kleur

In deze module leer je veel over kleur. Je leert de basistechnieken van het mengen van kleuren en wat het effect is van de omgeving op kleur. In verschillende opdrachten ontdek je waar een kleur uit bestaat. Je mengt niet alleen koele en warme kleuren, maar onderzoekt ook kleurcontrast en kleurtoon. Je maakt kleurkaarten en schildert een stilleven met acrylverf in kleur. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: kleuren mengen.

Kruip in de huid

Hoe geef je de textuur of stofuitdrukking van verschillende voorwerpen weer? Dat is het onderwerp van deze module. De huid van een glibberige vis geef je bijvoorbeeld op een andere manier weer dan de schors van een boomstronk of de veren van een vogel. Met potlood en acrylverf onderzoek je hoe je verschillende stofuitdrukkingen kunt suggereren. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: textuur.

De ruimte in

Hoe je de ruimte om je heen kunt weergeven op papier leer je in deze module. De basisprincipes van het perspectief, zoals overlapping, lijnperspectief, meerpuntsperspectief en atmosferisch perspectief, komen uitgebreid aan bod. Je werkt in deze lessen zowel met potlood en inkt als met collage. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: perspectief.

De mens op plat vlak

In deze module maak je kennis met het weergeven van een model op plat vlak. In vier lessen naar model en in twee lessen naar portret, werk je aan het verbeelden van respectievelijk een figuur en een gezicht. Basisbeginselen als proportie, verhouding, verkorting, lijnvoering en toon komen aan bod in diverse studies. Er wordt gewerkt naar levend model, zowel in teken- als schildermateriaal. Voor deze module is 30 euro voor de modellenpot inbegrepen in het aankoopbedrag van een vaste cursus. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: verhouding van het figuur.

De hoge en lichte ruimten ateliers zijn gelegen op het Westerdok in centrum Amsterdam, tussen het IJ en de Jordaan, op 8 minuten lopen van Amsterdam Centraal.

Ateliers Westerdok

Westerdok 318
1013 BH Amsterdam
T: 020-4210151
E: info@atelierswesterdok.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief