Model en portret

De allround cursus voor portret- en modeltekenen en -schilderen

 
 
 
 
1
1

In deze cursus ligt het accent op tekenen en schilderen naar de waarneming en jouw interpretatie daarvan. Je leert goed kijken, onderzoekt de verhoudingen van het model, maar ook maak je schilderijen of tekeningen waarin b.v. licht/schaduw, stofuitdrukking of figuur in de ruimte uitgangspunten zijn.
Je maakt een eigen interpretatie van het model met behulp van diverse materialen en technieken. Voorbeelden uit de hedendaagse beeldende kunst en de kunstgeschiedenis zijn een referentiekader om ideeën te krijgen en inzicht in je eigen beeldende werk.

Dit programma kun je kiezen als vervolg op het basisjaar, maar je kunt ook direct instromen. Er is veel persoonlijke begeleiding.

De kunstdocent begeleidt je op jouw niveau. Met een Pre-paid tegoed je kunt ieder moment instromen; houdt dan rekening met 5 euro modelbijdrage per les. In de prijs voor de vaste cursus is de modelbijdrage opgenomen.

Het lesprogramma volgt geen vaste volgorde, maar iedere les staat er een beeldaspect uit onderstaande modulen centraal. 

Deze cursus bevat de volgende modules

Model in verhouding
In deze lessen krijg je inzicht in de verhoudingen van het menselijk lichaam. Vooral het oefenen in kijken is daarbij van belang. Hoe meer je een object bestudeert en tekent hoe meer inzicht je zal krijgen in hoe iets in elkaar steekt, wat uiteindelijk het kunnen tekenen vanuit het geheugen mogelijk maakt. Er wordt gewerkt naar levend model maar ook naar aanleiding van (eigen) fotomateriaal. Er worden voorbeelden uit de kunstgeschiedenis gegeven van waaruit gewerkt zal worden met diverse tekenmaterialen. Zo zal je, door middel van contourlijnen, arceringen of juist vlakken, de verhoudingen van de mensfiguur steeds beter weten waar te nemen en te verbeelden.

Details, handen en ogen
Tijdens deze lessen richt je je op afzonderlijke onderdelen van het menselijk lichaam. Je tekent bijvoorbeeld losse handen, voeten, elle bogen, maar ook ogen, neus, mond, oren, wenkbrauwen en haren. Dit doe je met behulp van een model, maar ook maak je gebruik van je eigen lichaam. Je kruipt steeds dichter op de huid, kijkt als door een vergrootglas naar een vinger, nagel of huid en tekent of schildert dit op groot formaat. Je werkt op papier met tekenmaterialen, waterverf en inkt. Iedere les onderzoek je met welk materiaal je het best de structuur en stofuitdrukking kunt weergeven. De uitvergroting van de afzonderlijke delen van het lichaam zal spannende en nieuwe beelden opleveren.

Compositie
Hoe werkt de compositie in beeldend werk mee aan de expressie van het model? Tijdens deze lessen onderzoek je verschillende mogelijkheden om een figuur in de ruimte te verbeelden. Wat gebeurt er met de ruimte om het figuur heen, hoe plaats je het figuur op een spannende manier in de ruimte? Met verschillende materialen en technieken maak je compositieschetsen. Je werkt naar model en onderzoekt de vorm en restvorm. Naar aanleiding van voorbeelden van diverse kunstenaars maak je eigen interpretaties.

Kleur
In deze lessen schilder je een model met acrylverf. Eerst maak je een aantal schetsen waarbij je de houding en de compositie op het vlak onderzoekt. In een onderschildering zet je de lichte-, donkere- en midden tonen in het model en de omgeving. Hierdoor ontstaat een suggestie van ruimtelijkheid en plasticiteit waarna je met kleur verder werkt. Ook onderzoek je hoe je effectief gebruik kunt maken van warme en koude kleuren en hoe je met kleur en schilderwijze een bepaalde expressie aan het figuur kunt geven.

Portret
In deze lessen ligt het accent op het gezicht. Gekeken wordt hoe kunstenaars als Cindy Sherman, Marlene Dumas, Egon Schiele, Frida Kahlo, Gilbert and George en Francis Bacon (zelf-)portretten verbeelden. Dit is het uitgangspunt voor een serie portretten van jezelf of van een ander. Verschillende materialen en werkwijzen komen aan bod. Je projecteert een (zelfgemaakte) foto op doek, zet deze basis op met Japanse kwast, Oost-Indische inkt en houtskool en werkt met (acryl-/olie-) verf eraan verder. Ook wordt aandacht besteedt aan de anatomische opbouw van het gezicht en het verbeelden van de uitdrukkin

Houding

Bij deze module is het gebaar het uitgangspunt. Gebaren uit ons dagelijks leven of uit andere tijden en culturen. Je gebruikt foto’s en reproducties uit tijdschriften, de kunstgeschiedenis en je eigen inbreng. Het model kopieert de gekozen houding of beweging. Als tekenaar bestudeer je niet alleen de vorm (de lijn en het vlak) maar ook de emotionele betekenis van het getoonde gebaar of de houding. Dit werk je uit in tekenmaterialen als potlood in verschillende hardheden, houtskool en contékrijt. Je kijkt als een beeldhouwer naar een pose die van alle kanten interessant is of je tekent met de kunst van het weglaten.

Uitleg schema hieronder

In het onderstaande schema zie je twee knopen:

  • de knop Klassen geeft het overzicht van de lessen van deze week van deze cursus (dus niet van alle cursussen)
  • de knop Cursussen geeft de begindata van de verschillende klassen weer. Je kunt dan per cursus doorklikken naar Info, om de planning van die cursus te vinden.

Per overzicht heb je een info en een reserveerbutton. Als je op de knop Info klikt krijg je zeer uitgebreid alle informatie rondom die specifieke cursus (met o.a. planning/ docenten/ evt. modelboekingen etc.)

Aanmelden verplicht

Vanwege de Corona maatregelen is Ateliers Westerdok ingericht met vaste werkplekken en looproutes om de 1,5 afstandsregel te waarborgen.
Met deze Corona-vrije inrichting zijn er in het Atelier aan de kade 14 werkplekken gerealiseerd en in het Atelier aan het zijstraatje 11 werkplekken. Iedere werkplek heeft een eigen ezel, tafel en stoel.
Iedereen dient zich van te voren per les aan te melden.

Voor meer informatie naar onze maatregelen omtrent Civid-19 klik hier.

Losse deelname

35

Per Month

Proefles of losse les naar eigen keuze.
In deze prijs zijn geen materiaalkosten of modelbijdrage inbegrepen
Koop een Prepaid

Pre-paid pakket 10 lessen

300

Per Month

 Met dit pakket kan naar eigen keuze 10 lessen naar beschikbaarheid binnen 4 maanden worden geboekt.
In deze prijs zijn geen materiaalkosten of modelbijdrage inbegrepen
Koop een Prepaid

Pre-paid pakket 10 lessen Modeltekenen- en schilderenMost Popular

350

Per Month

Met het Pre-paid pakket voor 10 lessen kun je binnen 4 maanden 10 lessen naar keuze en beschikbaarheid boeken uit het aanbod van de cursussen Modeltekenen en schilderen op de maandagavond of zaterdagochtend.

Het modellengeld van 50 euro wordt bij het boeken van dit pakket apart afgerekend.
Koop een Prepaid