Masterclass Juul Kraijer

verkenning van houtskool aan de hand van model

In deze Masterclass van 2 dagen wordt je door Juul geïnspireerd en begeleid om tot één of meer eigen werken te komen aan de hand van een model. Je verkent het tekenen met houtskool aan de hand van het menselijk (vrouwelijk) lichaam.

De kunstenaar introduceert haar eigen werk met het tonen van de korte documentaire ‘Hollandse Meesters’, aangevuld met beelden van recent werk. Na deze inspiratie, nodigt Juul het ongekleed model uit op het podium en geeft instructies om daarmee zelf aan de slag met houtskool. Daarbij werk je op grote tekenpapieren van 70 x 100 cm. De korte standen kunnen ook op wat kleinere vellen.

Je verkent al tekenend het materiaal en gaat aan de hand van kunsthistorische voorbeelden op onderzoek naar jouw verbeelding en eigen interpretatie van het model. Je maakt dit weekend meerdere studies.

Het hele weekend is een model aanwezig. Bij het boeken van deze Masterclass wordt een extra modelbijdrage van 40 euro toegevoegd.

meenemen: Kunstgeschiedenisboek(en) 2e helft 19e en 20e eeuw.

Juul Kraijer

TEKENAAR

“Een gezicht en profiel met uit de neus een vertakkende ader, een meisjesfiguur met ruggenwervels in de vorm van vogelkopjes, een menselijk hoofd op het lichaam van een slang: Juul Kraijer (Assen, 1970) tekent wat anatomisch gezien niet mogelijk is. Haar vaak manshoge tekeningen verbeelden ‘belichaamde gemoedstoestanden’, geen reële situaties.

Kraijer laat in haar werk veel niet zien. Er is zelden sprake van perspectief, een omgeving, kleding of meubels. In plaats daarvan worden de figuren omringd door leeg papier. Bovendien trekt ze haar figuren grotendeels op uit lijnen, slechts enkele onderdelen vult ze in. Het materiaal waarmee Kraijer werkt, houtskool en pastel, versterkt de leegte in haar tekeningen: het is los en poederig en heeft een ijle en zachte uitstraling. Gummen en vegen is voor Kraijer haast net zo belangrijk. Eerdere posities van het lichaam laat ze deels zichtbaar, ze blijven als sporen op het papier achter.”

bron: https://hollandsemeesters.info/posts/show/7962