Masterclass Elka Oudenampsen

schilderen op groot doek nav collage 3 daagse Masterclass

Tijdens deze Masterclass ontwerp je een eigen ruimtelijk landschap door middel van een collage en je maakt daarvan een groot schilderij.

Op de eerste dag vertelt Elka kort iets over haar werkwijze en laat voorbeelden zien hoe ze haar gemaakte collages verwerkt tot een schilderij. Daarna ga je zelf aan de slag met het maken van collages en ontwerp je verschillende ruimtes in je collage. Welk beeld, welke ruimte past op dit moment het best bij jou? Welke vormen en kleuren komen bij elkaar en vormen jouw harmonieuze en rustige ruimte?
Aan het eind van de eerste dag bezin je je op wat er gemaakt is en maak je een keuze welke collage je gaat uitvergroten tot een schilderij.

De volgende dag begin je aan je grote schildersdoek, dat je van het atelier krijgt. Elka geeft tips hoe je stap voor stap het schilderij kunt opbouwen, afhankelijk van de techniek waarmee je aan de slag gaat.

Je kunt daarbij werken met acrylverf of olieverf. Je onderzoekt hoe je de diversiteit van de structuren van de collagetechniek schildert op het doek. Neem je één collage als uitgangspunt en wil je die zo nauwkeurig mogelijk naschilderen? Of spreekt het je meer aan om vanuit meerdere collages aan de slag te gaan en de ruimte als schilderend laten ontstaan? Je werkt deze dag aan de eerste lagen van het schilderij.

Tijdens de volgende bijeenkomsten bekijk je het schilderij opnieuw. Welke gedeeltes kloppen en welke niet? Doordat de verf droog is kun je weer radicaal iets veranderen in het beeld en toevoegen. En werk je door aan het gelaagdheid van het beeld. Hoe komen de vormen en kleuren bij elkaar en vormt het zich één geheel?

Elka Oudenampsen

SCHILDER

Kleuren, vormen, overlap in composities en patronen als een afspiegeling van haar innerlijk landschap. Schilder Elka Oudenampsen brengt de ruimte op het doek tot leven.

Elka onderzoekt de mogelijkheden van ruimtelijkheid op het platte vlak met behulp van collages; door te schuiven met vormen, kleuren en texturen ontdekt ze nieuwe landschappen en ruimtes.

Die vormen worden ook over elkaar heen gelegd, tegenover elkaar gezet of dwars doorsneden, verticaal dan wel horizontaal. Door het ordenen van kleuren en vormen gaan ze relaties met elkaar aan en ontstaan er beelden van een onbegrensde ruimte. Een ruimte waarin de vormen soms harmonieus samengaan of met elkaar botsen, waarin grote contrasten van vorm, lijn en kleur samenkomen. Uit de veelheid van vormen beperkt ze zich vaak tot een beperkt aantal eenvoudige, elementaire vormen. Zo ontstaat een ruimtelijke ervaring. Het beeld is daarbij veelal gevangen in een stilstaande beweging.

In de uitwerkingen tot schilderijen zijn soms duidelijke verfstrepen te zien, regelmatig, strak en trefzeker. De compositie van het ene werk is nog complexer dan van het andere.

Autonomie van de beeldtaal is het doel dat Oudenampsen nastreeft.

(Tekst : Frey Feriyanto, Galerie Helder. Den Haag klik hier)

‘De reden waarom ik de kleine collages uitwerk tot grote schilderijen is de totaal verschillende houding die ik heb ten opzichte van de technieken, zowel  als beschouwer als maker. Tijdens het maken van de collages ervaar ik mijzelf als architect die de ruimte vormgeeft. Als schilder ben ik de bouwer, de ambachtsman en tijdelijk de bewoner van de ruimte die ik ontwierp in de collage. Wanneer het schilderij af is ben ik inmiddels verhuisd.’

Elka Oudenampsen