Cursussen voor volwassenen

We bieden de volgende cursussen aan:

Niveau: Beginners

Basisjaar

In de basis jaarcursus komen alle basisprincipes van tekenen en schilderen aan bod. Door gerichte opdrachten onderzoek je waar een beeld eigenlijk uit bestaat.
Meer infoGelijk aanmelden
Niveau: half-gevorderden

Vervolgjaar

In het vervolgjaar ligt het accent op de verschillende technieken en benaderingen van beeldend werken.
Meer infoGelijk aanmelden
Niveau: half-gevorderden / gevorderden

Tekenen

Voor degene die zich wil specialiseren in het tekenen. In deze cursus onderzoek je op een speelse manier de mogelijkheden binnen het medium tekenen.
Meer infoGelijk aanmelden
Niveau: half-gevorderden/ gevorderden

Model en portret

De allround cursus voor portret- en modeltekenen en -schilderen. In deze cursus ligt het accent op tekenen en schilderen jouw interpretatie van waarneming.
Meer infoGelijk aanmelden
Niveau: gevorderden

Vrij tekenen en schilderen

In deze bijeenkomsten werk je aan je eigen vraagstuk in het tekenen en schilderen. Je maakt je eigen werk onder persoonlijke begeleiding.
Meer infoGelijk aanmelden
Niveau: beginners en gevorderden

Mix van technieken

In deze cursus wordt je geïnspireerd en begeleid om je eigen creativiteit te ontwikkelen. Probeer naast tekenen en schilderen andere technieken uit.
Meer infoGelijk aanmelden

Ateliers Westerdok biedt een gevarieerd cursusprogramma voor beginners, half-gevorderden en gevorderden met professionele begeleiding van gespecialiseerde kunstdocenten. Je kunt je creatieve vaardigheden en kennis over kunst middels een meerjarig traject ontwikkelen in een informele en persoonlijke sfeer.

Aantal lessen
Het volledige jaarprogramma van zowel het basisjaar en het vervolgjaar bestaat elk uit 6 modules van ca. 6 lessen, samen circa 38 lessen per jaar. Het basisjaar en het vervolgjaar samen is twee jaar, 4 seizoenen. Het is mogelijk om in te schrijven per seizoen met 3 modules. De lessen worden gegeven door verschillende kunstdocenten in vooraf bepaalde modules. Per jaar start er in februari en in september een nieuw seizoen.

Leertraject
Het basisjaar is geschikt voor beginners of degenen die een opfriscursus willen doen. In de loop van het jaar zullen alle grondbeginselen van tekenen en schilderen worden aangeboden. Per module van 6 lessen worden beeldaspecten zoals vorm, compositie, kleur, ruimte, vorm, compositie, ruimte en de menselijke figuur door diverse kunstdocenten behandeld. Na het basis jaar, kun je het vervolgjaar volgen of één van de andere cursussen volgen. Ben je alleen geïnteresseerd in Tekenen of Model- en portret dan kun je daar als half-gevorderde direct terecht. Je kunt hieraan meerdere keren deelnemen.

Vrij tekenen en schilderen onder individuele begeleiding is geschikt voor studenten die de basisvaardigheden onder de knie hebben en zich op een individuele wijze verder willen verdiepen in een specifiek onderwerp, thema of techniek. Er is geen vast lesprogramma; studenten krijgen les op een wekelijkse basis van één en dezelfde kunstdocent, afgewisseld met een gastdocent. Je kunt meerdere keren deelnemen aan deze cursussen.

Visie
Alle cursussen hebben als uitgangspunt dat er op een hedendaagse wijze les wordt gegeven die wel het ambacht en technieken leert, maar er een hedendaagse en eigen interpretatie aan geeft. De kunstdocenten zijn professionele kunstenaars met een bevoegdheid of ervaring in het lesgeven. In de cursussen krijg je de mogelijkheid om je te verdiepen in één of meerdere teken- en schildertechnieken onder individuele begeleiding. Je werkt individueel (in een groep) met persoonlijke begeleiding van een kunstdocent. Tijdens werkbesprekingen krijg je inspirerende feedback van de kunstdocent en medecursisten.

Taal
Hoewel de hoofdtaal bij de meeste lessen Nederlands is, zijn Engelstalige studenten welkom; al onze kunstdocenten kunnen de persoonlijke uitleg en begeleiding in Engels doen. Speciaal voor Engelstaligen is er op woensdagavond een cursus in het Engels. Ook worden enkele Masterclasses door Engelstalige kunstdocenten gegeven.