Basisjaar tekenen en schilderen

de tekencursus en schildercursus voor beginners

 
 
 
 
 
 
 
1
1

In de basis jaarcursus komen alle basisprincipes van tekenen en schilderen aan bod. Door gerichte opdrachten onderzoek je waar een beeld eigenlijk uit bestaat. Je krijgt les van verschillende docenten die elk in een module van circa 6 lessen beeldaspecten aan de orde stellen als vorm, compositie, kleur en ruimte. Hoe krijg je bijvoorbeeld de juiste verhoudingen of een vorm op je papier? Hoe werk je met licht en schaduw in een tekening? Wat is er mogelijk met kleur in een schilderij? Of hoe kun je een ruimte in perspectief suggereren?

In deze cursus leer je hier meer over en maak je kennis met teken- en schildermaterialen als houtskool, pastelkrijt, acrylverf en Oost-Indische inkt.

Het basisjaar start twee keer per jaar; begin februari en half september.
Nadat je een eerste half jaar met 3 modulen hebt gedaan, kun je op hetzelfde tijdstip doorgaan in een tweede half jaar om de andere 3 modulen van het basisjaar te volgen.

Cursussen worden eerst alleen als volledig pakket aangeboden op de site. Je kunt dan inschrijven voor het volledige lesprogramma van 18 a 19 lessen per februari of half september en hebt daarmee voorrang op de beschikbare plekken en garantie dat je voor alle lessen een plek hebt. Indien je een les mist vindt er geen restitutie plaats.

Twee weken voor de start van het lesprogramma is het mogelijk om de dan nog beschikbare plekken als losse lessen te boeken. Je kunt dan een Prepaid pakket kopen om daarmee 10 lessen naar keuze te boeken. Ook kun je incidenteel een losse  les boeken.

Korte cursus composities schilderen: ‘Plaats bepalen’
Maandag 19.30-22.00
Aantal weken: 6
Data: van 08/02/2021 t/m 15/03/2021
Docent: Paul Nassenstein

Korte cursus proporties, verhouding, toon: ‘Tekenen als een Beeldhouwer’
Dinsdag 19.30-22.00
Aantal weken: 6
Data: van 09/02/2021 t/m 16/03/2021
Docent: Cathelijn van Goor

Short course drawing and painting texture: ’Under the skin’ (main language English)
Wednesday 19.30-22.00
Number of weeks: 6
Data: from 10/02/2021 till 17/03/2021
Art teacher: Cathelijn van Goor

Korte cursus Portret tekenen
Zaterdag 10.00-12.30
Aantal weken: 6
Data: van 13/02/2021 t/m 20/03/2021
Docent: Tatyana Yassievich

Korte schildercursus: ‘Een keur aan kleur’
Zaterdag 10.00-12.30
Aantal weken: 6
Data: van 13/02/2021 t/m 20/03/2021
Docent: Willem Moeselaar en Cathelijn van Goor

Onderaan deze pagina staat een overzicht met data. Hier kun je meer specifieke info over de planning vinden  door de knop ‘Info’ aan te klikken en  je aanmelden bij de knop ‘Reserveer’.

Deze cursus bevat de volgende modules

Tekenen als een beeldhouwer
Op een eenvoudige manier leer je tot de juiste vorm en maat van een object te komen. Je begint te tekenen als een beeldhouwer door eerst de grove vormen “af te hakken”. Aan de hand van meer verfijnde technieken kom je tot de juiste verhoudingen en een goede weergave van een stilleven. Ook leer je hoe je met licht en schaduw op papier een ruimtelijk object kunt suggereren. Je werkt zowel met houtskool en inkt op wit papier als met wit krijt op zwart papier. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: meten en verhouden.

Plaats bepalen
Deze module gaat over hoe en waar je vormen, voorwerpen en kleuren in je werk plaatst. Met behulp van geometrische vormen maak je studies in houtskool, pastelkrijt en collage. Je stelt met zelfgekozen of meegenomen objecten een eigen stilleven samen op basis van de theorie van onderliggende composities. Als je je eigen opstelling en een uitsnede hebt gemaakt, kun je het stilleven in pastel gaan uitwerken. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: compositie.

Een keur aan kleur
In deze module leer je veel over kleur. Je leert de basistechnieken van het mengen van kleuren en wat het effect is van de omgeving op kleur. In verschillende opdrachten ontdek je waar een kleur uit bestaat. Je mengt niet alleen koele en warme kleuren, maar onderzoekt ook kleurcontrast en kleurtoon. Je maakt kleurkaarten en schildert een stilleven met acrylverf in kleur. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: kleuren mengen.

Kruip in de huid
Hoe geef je de textuur of stofuitdrukking van verschillende voorwerpen weer? Dat is het onderwerp van deze module. De huid van een glibberige vis geef je bijvoorbeeld op een andere manier weer dan de schors van een boomstronk of de veren van een vogel. Met potlood en acrylverf onderzoek je hoe je verschillende stofuitdrukkingen kunt suggereren. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: textuur.

De ruimte in
Hoe je de ruimte om je heen kunt weergeven op papier leer je in deze module. De basisprincipes van het perspectief, zoals overlapping, lijnperspectief, meerpuntsperspectief en atmosferisch perspectief, komen uitgebreid aan bod. Je werkt in deze lessen zowel met potlood en inkt als met collage. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: perspectief.

De mens op plat vlak
In deze module maak je kennis met het weergeven van een model op plat vlak. In vier lessen naar model en in twee lessen naar portret, werk je aan het verbeelden van respectievelijk een figuur en een gezicht. Basisbeginselen als proportie, verhouding, verkorting, lijnvoering en toon komen aan bod in diverse studies. Er wordt gewerkt naar levend model, zowel in teken- als schildermateriaal. Voor deze module is 30 euro voor de modellenpot inbegrepen in het aankoopbedrag van een vaste cursus. Het beeldaspect dat hier wordt behandeld is: verhouding van het figuur.

Uitleg schema hieronder

In het onderstaande schema zie je twee knopen:

  • de knop Klassen geeft het overzicht van de lessen van deze week van déze cursus (dus niet van alle cursussen)
  • de knop Cursussen geeft de begindata van de verschillende klassen weer. Je kunt dan per cursus doorklikken naar Info, om de planning van die cursus te vinden.

Per overzicht heb je een info en een reserveerbutton. Als je op de knop Info klikt krijg je zeer uitgebreid alle informatie rondom die specifieke cursus (met o.a. planning/ docenten/ evt. modelboekingen etc.)

Aanmelden verplicht

Vanwege de Corona maatregelen is Ateliers Westerdok ingericht met vaste werkplekken en looproutes om de 1,5 afstandsregel te waarborgen.
Met deze Corona-vrije inrichting zijn er in het Atelier aan de kade 14 werkplekken gerealiseerd en in het Atelier aan het zijstraatje 11 werkplekken. Iedere werkplek heeft een eigen ezel, tafel en stoel.
Iedereen dient zich van te voren per les aan te melden.

Voor meer informatie naar onze maatregelen omtrent Civid-19 klik hier.

Eén les

35

per les

Proefles of losse les naar eigen keuze.
In deze prijs zijn geen materiaalkosten of modelbijdrage inbegrepen

Koop een Prepaid

Eén les met model

40

per les
Proefles of losse les naar eigen keuze voor de cursus Modeltekenen en schilderen op de maandagavond of zaterdagochtend.

In deze prijs  is wel de modelbijdrage maar zijn geen materiaalkosten  inbegrepen

Koop een Prepaid

Pre-paid pakket

300

voor 10 lessen

 Met dit pakket kan naar eigen keuze 10 lessen naar beschikbaarheid binnen 4 maanden worden geboekt.
In deze prijs zijn geen materiaalkosten of modelbijdrage inbegrepen

Koop een Prepaid

Pre-paid pakket met model

350

voor 10 lessen

Met het Pre-paid pakket voor 10 lessen kun je binnen 4 maanden 10 lessen naar keuze en beschikbaarheid boeken uit het aanbod van de cursussen Modeltekenen en schilderen op de maandagavond of zaterdagochtend.
Het modellengeld van 50 euro wordt bij het boeken van dit pakket apart afgerekend.

Koop een Prepaid