Welkom bij Ateliers Westerdok

In een inspirerende omgeving aan het Westerdok, vlakbij Centraal Station Amsterdam, heeft Ateliers Westerdok prachtige ruime en lichte ateliers.
Ateliers Westerdok is een culturele ontmoetingsplek waar diverse activiteiten worden aangeboden. Op het atelier is iedereen die wil leren tekenen en schilderen van harte welkom. Er is een uitgebreid cursusaanbod voor beginners en gevorderden onder leiding van hedendaagse kunstenaars. En er worden lezingen, kunstdiners, filmavonden en kunstreizen georganiseerd. Beroepskunstenaars en creatieven die zelfstandig willen werken kunnen terecht bij één van de werkplaatsen met model. Voor kinderen is er de Kinderakademie, die wekelijkse lesprogramma’s en Vakantiekunstweken verzorgt. Bedrijven en groepen kunnen gebruik maken van de inspirerende ruimten voor creatieve bijeenkomsten, een kunstzinnige workshop of voor een cultureel arrangement met biologische catering.

Ateliers Westerdok wil zo veel mogelijk mensen actief deel laten nemen aan het maken van beeldend werk. Er is aandacht voor het ambacht en technieken, maar uiteindelijk staat een eigen hedendaagse interpretatie centraal in ons lesaanbod en in de ontwikkeling van de deelnemers. De kunstvakdocenten zijn kunstenaars met een moderne kunstopleiding, die veelal bij hedendaagse galeries zijn aangesloten en met een verfrissende blik lesgeven.

Voormalig
ROC-gebouw Westerstraat

Ateliers Westerdok heette vroeger Atelier Sanne en was sinds 1997 gehuisvest in het voormalige ROC-gebouw aan de Westerstaat 187 in Amsterdam. Sanne heeft het initiatief genomen om dit pand van 5.000 m2, samen met anderen tot cultuurpand te ontwikkelen. Dankzij deze jarenlange inzet verliep de toewijzing aan het initiatief in eerste instantie positief. Helaas wenste de toenmalige wethouder anders.
Uiteindelijk heeft Amsterdam stadsdeel Centrum het pand in 2008 verkocht en kon Sanne niet langer blijven. Begin 2009 zijn de ateliers van Sanne verhuisd naar het Westerdokseiland.

Broedplaats dankzij krakers Douaneloods

Station Amsterdam Westerdok was tussen1878 en 1889 een tijdelijk station voor de spoorlijnen richting Haarlem en
Zaandam, totdat het Centraal Station werd geopend.
Tussen 1916 en 1970 was het werkeiland vooral in gebruik als spoorwegemplacement. Na het vertrek van de havenbedrijven zijn de sporen van het industrieverleden grotendeels gesloopt. Stadsnomaden, kunstenaars, woonbootbewoners en krakers waren lange tijd de enige bewoners van dit verweesde industrieterrein. Na 2000 is dit lege stukje stad veranderd in een woonbuurt. Op de Silodam ten noorden van het eiland zijn de markante bakstenen gebouwen en betonnen graansilo’s verbouwd tot woningen. Ook ligt er een nieuw eiland: IJDock, met het Paleis van Justitie, een hotel, kantoren, woningen, horeca, haven en het gebouw van de Waterpolitie.

Op het Westerdokseiland is in 2008 een broedplaats van ruim 1.600 m2 ontwikkeld. De broedplaatsen waren in eerste instantie bestemd voor de krakers (kunstenaars en ambachtslieden) die tot 2000 in de Douaneloods zaten. Zij kregen een alternatief op het Zeeburgereiland voor vijf jaar, waarna ze konden terugkeren in de nieuwbouw. De groep heeft er echter voor gekozen om op het Zeeburgereiland te blijven. Hierdoor is de nieuw gerealiseerde ruimte vrijgekomen voor een nieuwe groep kunstenaars.

Station Westerdok                  

Voor de broedplaats ‘Station Westerdok’ heeft Urban Resort een mix aan kunstenaars en creatieve ondernemers geselecteerd die deze nieuwe locatie aantrekkelijker konden maken, zowel voor de bewoners als voor de bezoekers. In de 15 ruimten vestigden zich onder meer kunstenaars, ontwerpers, designers, theatermakers en een videokunstenaar. Sanne is erg blij dat haar ateliers op dit eiland haar plek heeft gevonden.

De hoge en lichte ruimten ateliers zijn gelegen op het Westerdok in centrum Amsterdam, tussen het IJ en de Jordaan, op 8 minuten lopen van Amsterdam Centraal.

Ateliers Westerdok

Westerdok 318
1013 BH Amsterdam
T: 020-4210151
E: info@atelierswesterdok.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief