Docenten

Onze docenten en leiders van de werkplaats model zijn beeldend kunstenaar en professioneel tekenaars en kunstschilders.

Sanne Verdult

Oprichtster

Mijn opleiding heb ik gevolgd aan de eerstegraads lerarenopleiding Tekenen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (1994). Daarna heb ik enkele jaren als beeldend kunstenaar en docent Beeldende Vorming in het reguliere Amsterdamse onderwijs gewerkt. In 1997 ben ik gestart met een atelier waar ik ook lessen kon geven: Atelier Sanne. De ateliers zijn 10 jaar gehuisvest in het voormalig ROC- schoolgebouw op de Westerstraat in de Jordaan. Ik heb als initiatiefnemer van het schoolgebouw er een open en dynamisch cultureel centrum van willen maken en hier enkele jaren, met veel inzet, aan gewerkt. Helaas is dit niet gelukt. Dankzij de toewijzing door Urban Resort in Broedplaats Westerdok hebben onze ateliers nu echt een plek in de stad gekregen en kan ik mijn plannen samen met anderen realiseren. In de afgelopen jaren zijn mijn dagelijkse werkzaamheden enorm uiteenlopend van aard geweest. Van docent tot directeur van mijn organisatie, van politiek lobbyist tot schilder. Op dit moment geef ik les aan de Kinderacademie en geef workshops aan bedrijven. Bij het lesgeven aan kinderen vind ik het erg belangrijk dat de creativiteit van kinderen serieus wordt genomen. Mijn uitgangspunt is dat ik kinderen help hun eigen mogelijkheden te ontdekken. Dat doe ik met inspirerende opdrachten waarbij experiment met nieuwe materialen en technieken een uitdaging vormt. Eén van de projecten die ik heb geïnitieerd zijn de Vakantiekunstweken op het Westerdok, waarin kinderen de mogelijkheid wordt gegeven om op een projectmatige, maar flexibele wijze met kunst en creativiteit bezig te zijn en in een groep iets te creëren. Als educatief project is deze aanpak om samen met een kunstenaar een kunstproductie te realiseren uniek, omdat scholen of naschoolse activiteiten vaak niet de tijd of faciliteiten hebben om een hele dag, enkele dagen of een week aan een project te werken. Niet alleen kinderen zijn gebaat bij creativiteit, maar ook bedrijven. Door ons creatief vermogen kunnen we ons onderscheiden van anderen, leren we oorspronkelijk te denken en ontdekken we welk verschil we kunnen maken als individu in deze wereld.

Paul Nassenstein

Tekenaar, schilder, illustrator

Paul Nassenstein studeerde in 1993 af aan de Gerrit Rietveld Academy. Hij won in 1998 de Prix de Rome.

De zeggingskracht van zijn werk zit vaak in de toevoeging van kleine details. Die prikkelende bijzonderheden vormen, zoals hij het zelf verwoordt, de angel in zijn werk. In zijn tekeningen en schilderijen verbeeldt hij de wereld à la Nassenstein: fantastisch, horrorachtig, doelloos en met veel humor. Zijn enorme drang om de ideeën en beelden in zijn hoofd visueel vorm te geven maakt dat hij eigenlijk altijd aan het tekenen is. Daarbij houdt hij zich niet zozeer bezig met vorm als wel met inhoud. Hij noemt zijn werk amorf, verhalend en illusionair. Figuratieve lyriek vanuit de krochten van de fantasie en de wereld van de film en tv.

In 2018 heeft hij de Van Ommeren de Voogt Prijs gewonnen, een jaarlijkse onderscheiding van het kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio.

Bij Ateliers Westerdok geeft Paul o.a. les aan het basisjaar en in de cursus Vrij tekenen en schilderen.


http://www.paulnassenstein.com/

Tatyana Yassevich

kunstenaar

Tatyana Yassievich is geboren in St. Petersburg. Haar kunstopleiding begon zij toen ze 13 jaar oud was op de middelbare kunstschool van de Academie voor de Kunsten in Sint-Petersburg. Ze vervolgde daarna haar studie aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Mukhina Art Academy.

In 1991 ging ze als uitwisselingsstudent naar Nederland, waar ze schilderkunst studeerde aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Zij voltooide daarna een post-academische opleiding aan, Ateliers 63' in Amsterdam, waar ze studeerde bij gerenommeerde kunstenaars als Jan Dibbets, Ben Akkerman, Georg Herold, en anderen.

Sinds 1994 werkt zij als professioneel kunstenaar. Ze werkt met galeries en stelt haar werk regelmatig tentoon in Nederland, België, Rusland en in andere Europese landen. In 1996 heeft zij de derde prijs van de Europaprijs Schilderkunst gekregen.

Bij Ateliers Westerdok geeft Tatyana o.a. les aan het basisjaar en in de cursussen Vrij tekenen en schilderen en Model & Portret.

http://www.tatyana-yassievich.com/

Cathelijn van Goor

tekenenaar

Cathelijn van Goor studeerde in 1999 af aan de KABK in Den Haag, aan de richting vrije grafiek waar zij fotografie combineerde met tekenen door middel van lithografie. Na haar afstuderen heeft zij zich met name toegelegd op het maken van tekeningen.

De belangrijkste vraag in haar werk is in hoeverre technologische ontwikkelingen
daadwerkelijk de vooruitgang opleveren die ze beogen.

Om onderzoek te doen naar de gevolgen van de snelle ontwikkelingen in grote moderne steden heeft zij onder andere Tokyo, New York, Delhi, Shanghai, Beijing
en Hong Kong bezocht. In 2012 deed ze een vijf maandse residentie bij het CEAC in Xiamen, Zuid China.

Haar werken zijn te zien geweest in New York bij Glowlab Gallery, de Bridge Art Fair, het Conflux Festival en op Fountain Art fair, Miami. In China bij het CEAC in Xiamen en de Redtory in Guangzhou en het CEAC toonde haar werk tevens in Djupivogur, IJsland. In Amsterdam was haar werk onder andere te zien bij Galerie Witteveen, Galerie Art Affairs, de Inkijk-Galerie, 2x2 Projects en De Service Garage. En verder in het Teylersmuseum, Gemeentemuseum Den Haag, op de RAW Art Fair, De Fabriek in Eindhoven, Extrapool en bij Drawing Centre Diepenheim.

Er zijn werken van haar opgenomen in onder andere de collectie van het Teylersmuseum en het prentenkabinet van de Universiteit Leiden. In 2016 werkte ze in het binnenlandatelier Het Pompgemaal in Den Helder, van het Mondriaan Fonds. Daarnaast ontving ze subsidies van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Stichting Stokroos en het Mondriaan Fonds, waaronder meest recent de werkbijdrage Bewezen Talent.

Bij Ateliers Westerdok geeft Cathelijn les aan het basisjaar en in de cursus Tekenen.

http://www.cathelijnvangoor.nl/

Willem Moeselaar

DOCENT & GRAFICUS

Willem Moeselaar groeide op in Oegstgeest.
Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Hij maakt grafisch en fotografisch werk, tekeningen en schilderijen, waarbij de begrippen teken, tekening en betekenis in samenhang terugkeren. Hij is een specialist in druktechnieken, Tekenen en Mixed Media.
 
Naast zijn vrije werk heeft Willem een actieve lespraktijk. Hij is docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en geeft in binnen- en buitenland workshops en lessen op maat ten behoeve van instellingen en bedrijven.

Bij Ateliers Westerdok verzorgt Willem lessen in het basisjaar en de cursus
Mix van technieken.

http://www.willemmoeselaar.nl/

Ruud Ritsma

tekenaar en schilder

Ruud Ritsma is geboren in Amsterdam en deed daar de avondopleiding van de Rietveld Academie. Tijdens zijn opleiding heeft hij veel geëxperimenteerd met verschillende stijlen en technieken maar het leukst vond hij daar altijd het tekenen en schilderen naar model. En eigenlijk doet hij dat nog steeds.

Ook werkt hij graag buiten. Vooral boten, havens en industriële landschappen hebben zijn voorkeur. Hij probeert een schilderij altijd in een keer te voltooien om zo de frisheid en spontaniteit te bewaren. Dat lukt niet altijd, er wordt dus veel weggegooid of overgeschilderd. Het gaat hem vooral om het plezier van het tekenen en schilderen!

Ruim twintig jaar ben ik verbonden aan Ateliers Westerdok (voorheen Atelier Sanne), waar hij lesgaf in schilderen met olieverf en nu nog steeds een werkplaats model leidt.
Hij is lid van de plaatselijke kunstenaarsvereniging in Landsmeer en van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas en neemt regelmatig deel aan groeps- en solo-exposities.    

Bij Ateliers Westerdok leidt Ruud de werkplaats model op de dinsdagochtend en woensdagavond.

https://ruudritsma.exto.nl/

Sarah Barkmeijer

beeldend kunstenaar

Sarah Barkmeijer heeft haar opleiding genoten aan de KABK in Den Haag waar zij in 2005 is afgestudeerd als ruimtelijk beeldend kunstenaar. In haar werk staat het aanzetten tot verbeelding centraal. Naast ruimtelijke installaties heeft zij zich toegelegd op video en animatie en behaalde zij in 2009 haar propedeuse Video Design op de HKU. Haar grootste passie naast haar kunstenaarschap is het doceren van het scheppingsproces.
Daarnaast heeft zij in 2018 een patisserie opgezet. Op de kunstacademie leerde zij de kracht van conceptueel denken en esthetiek kennen maar miste zij de smaken, de idealen en de ambachtelijkheid uit haarjeugd. In de plantaardige keuken met zijn onuitputtelijke mogelijkheden kan zij haar creativiteit en haar liefde voor vakmanschap volop kwijt. Zo heeft zij zich ontwikkeld tot Lady Fruitcake en brengt zij smaak, concept en esthetiek samen in natuurlijke patisserie.

Sarah geeft les bij de Kunstclub.

http://www.sarahbarkmeijer.nl/
https://www.ladyfruitcake.com/

Vika Mitrichenko

beeldend kunstenaar

Vika Mitrichenko, geboren in Minsk, is een kunstenaar die graag met verschillende materialen werkt, zoals klei, gips, cement en polyester. Ze studeerde aan aan de Belarusian Academy of Arts en de Gerrit Rietveld Academie, keramiek afdeling en de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk was te zien op bekende plaatsen zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, het Stedelijk Museum Den Bosch, het Prinsessehof in Leeuwarden, het Ministerie van OCW Den Haag, het MAD Museum in New York en het Musee des Arts Decoratifs Parijs.
Zij gaf les aan de Rietveld Academie en verzorgde workshops bij Stedelijk Museum Amsterdam, AKV | St.Joost Den Bosch,  Wackersacademie Amsterdam en CREA, het cultureel centrum van de Universiteit van Amsterdam.Vika geeft les bij de Keramiekclub.

http://www.sarahbarkmeijer.nl/
https://www.ladyfruitcake.com/

Lydia Szubert

Classically trained painter

Lydia Szubert is a classically trained oil painter. She is inspired by the drama and passion found in baroque paintings and the beauty in Pinos boudoir paintings. Currently she is working on her collection “modern women creating the classical nude”. She has trained in classical painting in Florence Italy and it's her goal in life to continue on this magnificent tradition and craftmanship. Her work has been present in exhibitions in Rijswijk, Landsmeer and Hengelo. 

Lydia guides the workshop Paint like Rembrandt. 

www.lydiaszubertatelier.com www.instagram.com/lydiaszubertatelier


Anouk Bijsterbosch

CLASSICALLY TRAINED PAINTER

Anouk Bijsterbosch is a painter dedicated to the realistic tradition: figures, portraits and landscapes. She works with natural light, live model set-ups and en-plein-air. "I am greatly inspired by the masters of Impressionism and Realism, painters such as Sargent, Zorn, Israels, Repin, Serov, Levitan, Monet.” She studied Fine Art in Groningen (NL) and at the Florence Classical Arts Academy in Florence, Italy. Currently she is working in Holland as a professional artist. Her works are included in the collection of the Russian Academy's Fund and in private collections in Athens (Greece), Dubai (United Arab Emitates), Ghent (Belgium), Amsterdam (NL). In 2018 she participated in Art Capital in Le Grand Palais Paris, and her work will be on exhibitions in Florence and China.

Anouk guides the workshop Paint like Rembrandt. 

https://www.anoukbijsterbosch.com/

Rob Loos

kunstschilder

Ik ben kunstschilder en afgestudeerd aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie voor beeldende kunsten. In navolging van mijn meester toen, teken en schilder ik zomers graag buiten in de natuur. Op het atelier werk ik aan innerlijke processen veelal in olieverf. Vanaf 2009 geef leiding aan het inloopatelier Westerdok op de vrijdagmorgen. Ik treed er op als gastheer. Ik vind het leuk collega beroepskunstenaars, studenten en mensen die het fijn vinden om te tekenen of te schilderen te ontvangen. De deelnemers zijn artistiek geheel vrij te doen wat ze willen. De sfeer is een concentreerde rust, toegewijd en beetje academisch. Soms geef ik een duwtje als het nodig is. Maar deelnemers hebben vooral hun persoonlijk proces als doel.

Bij Ateliers Westerdok leidt Rob de werkplaats model op de vrijdagohtend.

 https://meneerloos.nl

Sook Bae

tekenaar en schilder

Sook werd geboren in Zuid-Korea en deed daar de opleiding Toegepaste Kunsten aan het
Youngnam College in Daegu.
In 1996 deed ze cursussen modeltekenen aan de Academie de la Grande Chaumiere in Parijs.

Sinds 1997 woont ze in Amsterdam waar ze schilderlessen volgde bij Atelier Sanne,
thans Ateliers Westerdok
Ook doet ze daar al jaren enthousiast mee met de inloopsessies modeltekenen en heeft inmiddels een heel eigen stijl ontwikkeld.

Het liefst werkt ze direct naar model want de menselijke figuur blijft haar het meest inspireren.
Van alle technieken die ze beoefent, zoals olieverf en pastel, is Sumi-e haar meest favoriete. Sumi-e is een uit Japan afkomstige techniek waarbij direct met penseel getekend wordt op rijstpapier.

Sook verzorgt met regelmaat de heerlijkste Koreaanse buffetten bij Ateliers
Westerdok.Ook haar Sook Sushi is befaamd!

Sook assisteert bij de sessies van de werkplaats
model.

https://www.sookbae.nl/

Joeri Lefevre

illustrator

Joeri Lefévre is een freelance illustrator/ concept-artiest in het maken van diverse illustratieve content voor games en andere media. Zijn diensten variëren van pre-visualiseren-concept-art tot de uiteindelijke illustraties.

Hij heeft gewerkt aan spel en animatie producties om de juiste stijl voor deze projecten te helpen ontdekken en ontwikkelen. Als illustrator werkt hij meestal op de achtergrond voor videogames en animaties en zo nu en dan doet hij traditionele illustratie werk.

De basis van zijn stijl is altijd een dialoog tussen een traditionele, handgetekende of schilderkunstige benadering en de specifieke stilistische behoeften van elk project.
Naast zijn activiteiten als freelancer, verkent hij de wereld van de schilderkunst in de studio of op straat.

Bij Ateliers Westerdok leidt hij de werkplaats model op de donderdagavond.

https://joerilefevre.nl/wp/

Timo van der Riet

grafisch vormgever

Timo van der Riet is grafisch vormgever 
In 2014 heeft hij de MBO opleiding grafisch vormgever afgemaakt. 

Momenteel werkt hij als freelancer en maakt hij vooral flyers, brochures, infographics, logo’s, illustraties. Hij houdt van simpele vormgeving waarbij het doel en bericht in één oogopslag duidelijk is. 

In zijn vrije tijd neemt hij tekenles aan de tekenacademie, en doet hij veel aan modeltekenen. 


Bij Ateliers Westerdok assisteert hij bij de werkplaats model op de donderdagavond.


timovanderriet.myportfolio.com 

Lucy Mounce

PAREL van het atelier

Lucy groeide op in een klein stadje in Groot Brittanië. Op 18-jarige leeftijd kwam zij voor vakantie naar Amsterdam. De stad paste haar zo goed, dat zij ter plekke besloot te blijven.

 Al sinds het begin is Lucy de stille kracht van het atelier. Vroeg in de ochtend zorgt zij met haar opruimwerk dat het atelier er weer spik en span uitziet. De studenten die haar leren kennen weten wat voor een Darling ze is. Waar zouden we zijn zonder haar?

Jiri

tekenaar

Jiri assisteert bij de sessies van de werkplaats model.

Amber Moonen

tekenaar

Amber assisteert bij de sessies van de werkplaats model.

De hoge en lichte ruimten ateliers zijn gelegen op het Westerdok in centrum Amsterdam, tussen het IJ en de Jordaan, op 8 minuten lopen van Amsterdam Centraal.

Ateliers Westerdok

Westerdok 318
1013 BH Amsterdam
T: 020-4210151
E: info@atelierswesterdok.nl

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief